6. 3. 2010

Úkazy na obloze březen 2010

Březen 2010

Mapka sestavena pro čas: 6. 3. 2010 21 hodin SEČ, pohled směrem nad jižní obzor
(pro další práci s mapkou na ni klikněte)
    
     V březnu kolem 22. hodiny se už zimní souhvězdí kloní nad západní obzor. Nad ním najdeme výrazné souhvězdí Orion s nádhernou Velkou mlhovinou označovanou jako M42. Jihovýchodně od něho v souhvězdí Velkého psa září nejjasnější hvězda celé pozemské oblohy Sírius. Od Velkého psa pozvednutím hlavy k nadhlavníku (zenitu) narazíma na Malého psa a jeho nejjasnější hvězdu Procyon a pokud budeme pokračovat v tomto směru, uvidíme stabilně zářit výrazný oranžový bod. Tím je planeta Mars, kterou můžeme v březnu pozorovat téměř celou noc - kromě jitra. Mars se pohybuje nedaleko otevřené hvězdokupy Jesličky označované v Messierově katalogu objektů jako M44. Do nejbližší postavení se tyto dva nebeské objekty dostanou 17. dubna 2010, kdy Mars bude přecházev ve vzdálenosti 1 stupně severně od Jesliček.

     Jesličky jsou součástí souhvězdí Rak, které spatříme nalevo od Jesliček. Napravo se pak rozkládá vetší souhvězdy Blíženců s jasnými hvězdami Castorem a Poluxem. Přejdeme-li pohledem Blížence, dorazíme do souhvězdí Býka s načervenalou hvězdou Aldebaranem. Pozor na to, aby nedošlo k záměně s Marsem díky barvě. Aldebarana však snadno rozeznáme podle toho, že na obloze bliká (scintiluje), což je typická vlastnost bodových hvězd, nikoliv však planet, jejichž kotouček na obloze je větší (ač to lidské oko není schopno rozlišit) a proto jejich svit není tolik ovlivňován nestabilitou atmosféry a svítí klidným, stálým světlem.
     Aldebarana (oko býka) najdeme na okraji otevřené hvězdokupy Hyády, která tvoří hlavu Býka a kde můžeme očima rozeznat jednotlivé hvězdy. Na hřbetě pak Býk nese další nádhernou otevřenou hvězdokupu Plejády, česky kuřátka, označovanou jako M45. Nad Býkem se oblohou rozkládá souhvězdí Vozky s jasnou žlutou hvězdou Capellou.

     Východně od Raka v tomto období vystupují nad obzor typická jarní souhvězdí, která s nadcházejícím jarem budou pozorovatelná po celou noc. Nejblíže Rakovi se nachází Lev, jehož si můžeme představit jako ležící zvíře s hlavou natočenou směrem k Rakovi. Nejjasnější hvězda dostala jméno Regulus, což znamená srdce lva. Pod Lvem velmi nízko nad obzorem bíle září druhá největší planeta Sluneční soustavy Saturn, v současné době se promítající do souhvězdí Panny.

     Nad Lvem se nachází několik souhvězdí, z nichž nejvýraznější jsou Velká medvědice, Malý medvěd s hvězdou Polárkou a Kasiopea. Ale ty už jsou lépe pozorovatelné, pokud se otočíme směrem k severu.
Mapka sestavena pro čas: 6. 3. 2010 21 hodin SEČ, pohled směrem nad severní obzor
(pro další práci s mapkou na ni klikněte)

     Pozorovatelnost těles Sluneční soustavy v březnu: Venuše je pozorovatelná nad západem na večerní obloze, Mars po celou noc kromě rána, Saturn po celou noc, Měsíc je  7. 3. v 17 hodin v poslední čtvrti, 15. 3. ve 22 hodin v novu, 23. 3. ve 12 hodin v první čtvrti a 30. 3. ve 3 hodiny v úplňku.
Mapky pro další práci v inverzní čb verzi zde: