14. 5. 2013

Úkazy ve dnech 13. 5. - 19. 5. 2013 (20. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze ve dvacátém týdnu roku 2013. Měsíc je v sobotu 18. května v první čtvrti. Kometa PanSTARRS, která je cirkumpolární (nezapadá pod obzor celou noc) je již slabá. Přelety ISS jsou ve dne, takže běžné pozorování není možné.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.
     Ve všech časových údajích budeme používat již zavedený středoevropský letní čas (SELČ). SELČ = (SEČ + 1 hod) nebo (UT + 2 hod). SEČ-středoevropský čas, UT-světový čas, čas na nultém poledníku.

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je v sobotu 18. května v první čtvrti. V tomto týdnu jsou tedy vhodné podmínky pro pozorování slabších objektů pozdě večer a v druhé polovině noci. Končí viditelnost planety Jupiter, přidá se k němu Venuše. Celou noc můžeme pozorovat Saturn.

Měsíc:
     Měsíc je v sobotu 18. května v 06h 35m SELČ v první čtvrti. Dnes tj. 13. května je Měsíc nejdále od Země (apogeum - 405825 km). Koncem týdne jsou výhodné podmínky pro pozorování Měsíce, kdy osvětlení Sluncem vytváří stíny, které zvýší plasticitu útvarů na povrchu Měsíce. Zajímavá je oblast terminátoru (rozhraní světla a tmy), kde můžeme pozorovat plastické útvary. 

Viditelnost planet:
Jupiterovy měsíce
     po setmění končí viditelnost planety Jupiter nad severozápadním obzorem. Postupně se k němu blíží jasnější Venuše. Saturn je viditelný celou noc. Uran a Neptun jsou na ranní obloze před východem Slunce v souhvězdí Ryb a Vodnáře. Mars je nepozorovatelný. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

Jupiter
     (- 1,9 mag) je večer už jen nízko nad severozápadním obzorem. Zhoršuje se také pozorování oblačných pásů, Velké rudé skvrny i jeho čtyř Galileovských měsíců - Io, Europa, Kallisto a Ganymed. Přiložený obrázek ukazuje schematicky pohyb Galileovských měsíců v tomto týdnu a jejich aktuální polohu. Jupiter zapadá kolem půl jedenácté (pro Vyškov ve 22h 38m SELČ).

Saturn
     (0,2 mag) se dá již pozorovat po setmění na pomezí souhvězdí Vah a Panny, asi 15° východně od hvězdy Spika v Panně. Jeho výška nad obzorem není ideální (pouze necelých 25° ), ale vynahrazuje to pěkně rozevřený prstenec kolem planety. V tomto týdnu vychází v půl sedmé večer (pro Vyškov v 18h 30m SELČ), nejvýše nad obzorem je před půlnocí (pro Vyškov v 23h 39m SELČ). Větším dalekohledem můžeme vidět i největší měsíc Titan. V případě dobrých pozorovacích podmínek můžeme vidět mezeru v prstenci zvanou Cassiniho dělení.

Slunce
     je stále pokryto většími skvrnami a probíhá zvýšená aktivita. Pokud aktivita nezeslábne, tak za několik dní by mohla být zajímavá i pro dění na Zemi. Na začátku týdne Slunce vychází kolem páté ráno (pro Vyškov v 5h 09m SELČ) a zapadá kolem půl deváté večer (pro Vyškov ve 20h 29m SELČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází už v 5h 05m SELČ a zapadá ve 20h 33m SELČ.

Kometa C/2011 L4 (PanSTARRS) je cirkumpolární, je již slabá, nahradí ji kometa Lemmon.
     Kometa výrazně zeslábla, takže už pozorovatelná ve větším dalekohledu. Aktuálně ji začne na ranní obloze doplňovat jiná i trochu jasnější kometa C/2012 F6 (Lemmon). Tato kometa má klasicky dva ohony a můžete ji vyhledat podle přiložené mapky na ranní obloze v oblasti Pegasa. 


Přelety ISS v tomto týdnu pokračují ve dne.



Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, snad už jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování.
Váš Petr Hájek