8. 7. 2015

Úkazy na obloze 7. 7. - 13. 7. 2015 (28. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v osmadvacátém týdnu roku 2015. Měsíc bude ve středu 8. července v poslední čtvrti. Aktivita Slunce je na střední úrovni, na viditelné části kotouče se vyskytuje řada menších skvrn.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat? 

     Měsíc je ve středu (8. července) v poslední čtvrti. Tedy Měsíc bude rušit naše pozorování slabých objektů v druhé polovině noci. Musíme si také uvědomit, že noci v těchto dnech jsou nejkratší v celém roce a tudíž k pozorování není moc času, nehledě na to nesmíme zapomenout, že astronomický soumrak nenastává, obloha není úplně temná jako na jaře nebo na podzim. Večer je dobře vidět nad západním obzorem jasná Venuše. Největší planeta Jupiter, je již hodně nízko po setmění nad jihozápadním obzorem a zapadá před desátou.  (Slunce zapadá kolem osmé hodiny večerní). Stále musíme mít na paměti, že časy zde uváděné jsou v středoevropském čase SEČ, aby nás to nezmátlo. Tedy Slunce zapadá až těsně před devátou večer občanského letního času, který používáme. Saturn je již viditelný v první polovině noci.  Merkur je nepozorovatelný. Planeta Uran je vidět v druhé polovině noci v souhvězdí Ryb a Neptun je kolem půlnoci v souhvězdí Vodnáře. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v SEČ. 

    Měsíc: Měsíc bude ve středu 8. července ve 21h 23m SEČ, v poslední čtvrti. Koncem září (28.září) v druhé polovině noci nastane úplné zatmění Měsíce.Od jedné hodiny po půlnoci vstoupí Měsíc do zemského stínu a vystoupí z něho až ráno kolem půl sedmé.

     Viditelnost planet: po západu Slunce je nad západním obzorem jasná planeta Venuše. Jupiter je pozorovatelný po západu Slunce již dost nízko a v první polovině noci můžeme vidět planetu Saturn (nejvýše nad obzorem je kolem půl deváté večer). Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 4,5 mag) je vidět, jako jasná večernice, velmi dobře po západu Slunce nad západním obzorem. Zapadá kolem půl desáté večer (pro Vyškov ve 21h 35m SEČ). 9. července Venuše dosahuje maximální jasnosti (-4,5 mag).

     Jupiter (- 1,8 mag) se dá pozorovat po západu Slunce již nízko nad jihozápadním obzorem. Zapadá kolem půl desáté (pro Vyškov ve 21h 35m SEČ). Kolem půl deváté je zhruba 15° nad jihovýchodem. Začíná se dostávat velice nízko k obzoru a stává se huře pozorovatelný.  
     Úkazy Jupiterových měsíčků: již bude obtížné sledovat tyto úkazy (viz graf).

     Saturn (0,3 mag) se začíná na obloze objevovat ve dne kolem čtvrté večer  v souhvězdí Štíra. Zapadá před kolem jedné hodiny ranní (pro Vyškov v 1h 10m SEČ). Kolem půl deváté večer je asi 20° nad jihem a je krásně vidět nad "klepety" Štíra. Saturn je sice nízko nad obzorem, ale již v dalekohledech s průměrem kolem 10 cm se ukáže krásný prstenec i Cassiniho dělení. V dalekohledu tohoto průměru již by měl být vidět i největší měsíc Titan. Krásně rozevřený prstenec skýtá nevšední podívanou.  

     Uran (5,8 mag) se nachází v souhvězdí Ryb a vychází půl hodiny před půlnocí (pro Vyškov vychází v 23h 28m SEČ).

     Neptun (7,9 mag) se nachází v souhvězdí Vodnáře a vychází kolem desáté (pro Vyškov vychází ve 22h 02m SEČ).

     Slunce bylo střední úrovni aktivity, která je způsobena řadou menších skvrn. Uvidíme jak to bude vypadat v tomto týdnu. Dnes Slunce vyšlo před čtvrtou ráno a zapadne těsně před osmou večer (pro Vyškov v 19h 59m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází ve 3h 58m SEČ a zapadá v 19h 56m SEČ. Den se tedy začíná pomalu zkracovat, pouze o minuty.  

Sondě New Horizons zbývá k Plutu již jen 7 dní cesty. Těsný průlet má být 14. července 2015. Nastal však problém se sondou, která se přepnula do nouzového režimu. Není však důvod k panice. Doufejme, že vše dopadné dobře a průlet nic neohrozí. Hlavně příjem dat a snímků, které budou vyslány na Zem.

Přelety stanice ISS se odehrávají na denní obloze.


Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, začátek prázdnin, jasnou oblohu  a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek

***