10. 3. 2014

Úkazy na obloze 10. 3. - 16. 3. 2014 (11. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v jedenáctém týdnu roku 2014. Měsíc se blíží do úplňku kam dorazí koncem týdne v neděli. Začátek týdne bude příznivý pro večerní pozorování Měsíce a pozorování slabých objektů v druhé polovině noci a nad ránem. Druhá polovina týdne už bude v reřii Měsíce olížícího se do úplňku, jeho svit bude vadit při pozorování slabých objektů po celou noc. Zvýšila se aktivita Slunce.  
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc se blíží do úplňku 16. března. Venuše je jasnou jitřenkou na ranním nebi. Na večerní obloze je vidět Jupiter, který skýtá nádhernou podívanou na oblačné pásy.  Kolem deváté večer vychází Mars. Hodinu před půlnocí vychází Saturn. Asi hodinu a půl po západu Slunce už zapadá Uran, velice těžce ho můžeme vidět, už jen v dalekohledu, nízko nad západním obzorem. Aktivita Slunce je zvýšená. 

     Měsíc:
Měsíc bude v úplňku v neděli 16. března v 18h 08m SEČ. 11. března je měsíc nejdále od Země (apogeum - 405278 km). 

     Viditelnost planet:
Jupiter je vidět téměř celou noc (zapadá kolem půl čtvrté hodiny ranní), nejlépe můžeme planetu pozorovat již večer v souhvězdí Blíženců. Kolem deváté vychází načervenalá planeta Mars. Kolem druhé ráno je téměř 30° nad obzorem. Hodinu před půlnocí vychází planeta Saturn. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 4,5 mag) je jasnou jitřenkou na ranní obloze nad jihovýchodním obzorem před východem Slunce. Venuše je ve fázi dorůstající do čtvrti, kterou rozlišíme v dalekohledu.  Vychází po čtvrté hodině ranní (pro Vyškov v 4h 16m SEČ) , tedy dvě hodiny před východem Slunce (pro Vyškov vychází v 6h 16m SEČ). 

     Mars (- 0,7 mag) se stále zjasňuje a je vidět nejlépe v druhé polovině noci.  Rozumné výšky pro pozorování již dosahuje kolem půlnoci. Kotouček planety má průměr už 12". Vychází kolem deváté večer (pro Vyškov v 20h 55m SEČ). Kolem půl třetí ráno je asi 30° nad obzorem a upoutá nás svoji načervenalou barvou. Nyní se nachází v souhvězdí Panny, v blízkosti hvězdy Spica. Na jeho povrchu jze dobře pozorovat marsovskou polární čepičku a tmavé útvary na povrchu.
Jupiterovy měsíce

     Jupiter (- 2,4 mag) je vidět hned po setmění v souhvězdí Blíženců. Je viditelný téměř celou noc mimo ráno a nabízí krásnou podívanou. Již malý dalekohled při klidném vzduchu ukáže řadu detailů v jeho atmosféře. Kolem půl osmé večer (pro Vyškov ve 19h 24m SEČ) najdeme Jupiter 60° nad jihem a zapadá kolem půl čtvrté ráno (pro Vyškov ve 3h 31m SEČ).
     Velká rudá skvrna prochází středem kotoučku planety 11. března v 21h 20m SEČ, 13. března ve 22h 55m SEČ, 14. března v 18h 50m SEČ a 16. března ve 20h 25m SEČ.
     Zajímavé úkazy měsíců Jupiteru: 10. března končí ve 21h 02m SEČ zatmění měsíce Io; 11. března bude přechod stínu měsíce Kallisto od 22h 10m SEČ do 02h 05m SEČ; 13. března bude přechod měsíce Europa od 21h 56m SEČ do 00h 37m SEČ; 15. března končí ve 21h 19m SEČ zatmění měsíce Europa; 16. března bude přechod měcíce Io od 22h 05m SEČ do 00h 21m SEČ; 16. března bude přechod měsíce Ganymed od 18h 07m SEČ do 21h 18m SEČ; 16. března bude přechod stínu měsíce Gynymed  od 23h 07m SEČ. Obrázek ukazuje polohu galileovských měsíců.

     Saturn (0,4 mag) je vidět v druhé polovině noci v souhvězdí Vah. Ráno se dostává až 25° nad jižní obzor, vychází skoro hodinu před půlnocí (pro Vyškov ve 23h 19m SEČ).

     Slunce je  na střední úrovni  aktivity. O aktivitu se starají oblasti  aktivní na neviditelné polokouli Slunce. Minulý čtvrtek zde došlo k dvěma silným erupcím současně. Uvidíme až se tato oblast dostane nha přivrácenou stranu k Zemi. Přivrácená polokoule se zatím jeví jen s malými skvrnami a aktivitou. Dnes Slunce vyšlo kolem čtvrt na sedm ráno (pro Vyškov v 6h 16m SEČ) a zapadne před šestou (pro Vyškov v 17h 49m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 6h 06m SEČ a zapadá v 17h 57m SEČ. 

     Podle předpovědi meteorologů by měl být tento týden příznivý pro jasnou oblohu, ale pozor pozorování bude rušit dorůstající Měsíc.

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek 

***