26. 10. 2015

Úkazy na obloze 26. 10. - . 1. 11. 2015 (44. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze ve čtyřiačtyřicátém týdnu roku 2015. Měsíc bude v úterý 27. října v úplňku  Aktivita Slunce je nižší a závisí na počtu a velikosti viditelných skvrn.   
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat? 

     Měsíc bude v úterý (27. října) v úplňku. Tedy Měsíc v tomto týdnu bude rušit naše pozorování slabých objektů v průběhu celé noci.  Pouze počasí asi nebude moc příznivé pro pozorování.  Již používáme středoevropský čas i v občanském životě, tedy naše časové údaje budou shodné s tím, co ukazují Vaše hodiny. Saturn je již prakticky nepozorovatelný, neboť zapadá hodinu a čtvrt po západu Slunce. Jeho pozorování je již velmi obtížné. Nejvíce planet je vidět na ranní obloze. Venuše je pozorovatelná v druhé polovině noci a je ráno nad východním obzorem, vychází cca 2 hodiny po půlnoci. Planeta Mars je na ranní obloze v souhvězdí Lva nad východním obzorem, vychází 2,5 hodiny po půlnoci. Planeta Jupiter je také na ranní obloze a vychází rovněž cca 2 hodiny po půlnoci. Všechny tři planety (Venuše, Mars a Jupiter) jsou velice blízko sebe a je to zajímavý úkaz na ranní obloze nad východním obzorem. Planeta Uran je vidět již večer a po celou noc v souhvězdí Ryb a Neptun je viditelný převážně v první polovině noci v souhvězdí Vodnáře, zapadá cca 1,5 po půlnoci. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v SEČ. 

     síc: v úterý 27. října bude Měsíc ve 13h 05m SEČ v úplňku. 26. října, tedy dnes je Měsíc nejblíže Zemi (perigeum - 358463 km). 29. října můžeme pozorovat sérii zákrytů hvězd ve hvězdokupě Hyády v souhvězdí Býka Měsícem včetně zákrytu hvězdy Aldebaran kolem půlnoci. Začátek zákrytu Aldebaranu v souhvězdí Býka nastává ve 22h 53m SEČ a konec zákrytu nastává v 00h 01m SEČ.

     Viditelnost planet: na večerní obloze končí viditelnost planety Saturn. Kdo chce pozorovat planety pouhým okem si musí počkat až na druhou polovinu noci nebo si musí ráno přivstat. V druhé polovině noci asi 2 hodiny po půlnoci vycházejí planety Venuše, Mars a Jupiter. V první polovině noci pak z planet je nad obzorem Uran a Neptun. Ty však již pouhým okem neuvidíme. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Merkur  (- 1,0 mag) je vidět za svítání asi 7° nad východním obzorem. Je nížeji k obzoru než planeta Mars. Merkur vychází po páté hodině ranní (pro Vyškov ve 5h 17m SEČ). Slunce vychází v 6h 33m SEČ. 

     Venuše (- 4,4 mag) je vidět jako jasná Jitřenka na ranní obloze nad východním obzorem, vystupuje poměrně vysoko nad obzor. V blízkosti je planeta Jupiter. Je nejjasnějším objektem na ranní obloze. Vychází po druhé ráno (pro Vyškov ve 2h 17m SEČ). Slunce vychází až po půl sedmé ráno, tedy je dostatek času pro její pozorování. 26. října je Venuše v největší západní elongaci (je vzdálena 46,4° od Slunce).

     Mars (1,7 mag) je vidět na ranní obloze v souhvězdí Lva o něco nížeji než Venuše. Vychází kolem půl třetí ráno (pro Vyškov v 02h 27m SEČ).

     Jupiter (- 1,8 mag) je vidět na ranní obloze nad východním obzorem. Vychází kolem druhé hodiny ranní (pro Vyškov ve 2h 04m SEČ). Na obrázku na grafu je vidět poloha Galileovských měsíců.  

     Saturn (0,6 mag) je na obloze v souhvězdí Štíra. Zapadá již po šesté (pro Vyškov v 18h 02m SEČ). Je to hodinu a půl po západu Slunce, již je prakticky nepozorovatelný.  Saturn projde konjunkcí se Sluncem a někdy v prosinci se objeví na ranní obloze. 

     Uran (5,8 mag) se nachází v souhvězdí Ryb a vychází kolem čtvrté odpoledne (pro Vyškov vychází v 15h 59m SEČ). Uran se nachází mezi hvězdami zéta Psc (5,1 mag) a hvězdou 88 Psc (6. mag). Zapadá nad ránem kolem páté ráno.

     Neptun (7,8 mag) se nachází v souhvězdí Vodnáře a vychází ještě za světla kolem třetí hodiny odpolední. Nachází se necelé 3° západně od hvězdy lambdy Aqr (3,7 mag). Zapadá před půl druhou ráno (pro Vyškov zapadá v 1h 22m SEČ).

     Slunce bylo na nižší aktivitě (viz aktuální dnešní snímek z 26.10.2015). Na viditelném povrchu je vidět pár skvrn. Uvidíme, jak to bude tento týden vypadat. Dnes Slunce před půl sedmou ráno a zapadne před pátou večer (pro Vyškov v 16h 42m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 6h 37m SEČ a zapadá v 16h 33m SEČ.   

     Přelety stanice ISS se dějí na denní obloze.

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu  a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek

 ***