22. 10. 2013

Úkazy na obloze 21. 10. - 27. 10. 2013 (43. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze ve třiačtyřicátém týdnu roku 2013. Měsíc je po úplňku a poslední čtvrt nastává na konci týdne v noci z 26. na 27. října. V průběhu týdne už bude Měsíc značně rušit pozorování slabších objektů hlavně v druhé polovině noci.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.
     Do konce týdne budeme používat ještě středoevropský letní čas (SELČ). SELČ = (SEČ + 1 hod) nebo (UT + 2 hod). SEČ-středoevropský čas, UT-světový čas, čas na nultém poledníku. Ke změně dojde v neděli 27. října, kdy končí letní středoevropský čas a vrátíme se k přirozenému středoevropskému času (SEČ). V noci z 26. na 27. října (tj. v neděli nad ránem) se posunou hodiny ve 3h SELČ o jednu hodinu zpět, tedy na 2h SEČ. Letní čas trvá sedm měsíců a zavádí se ve většině evropských států. Proto od neděle 27. října budeme ve všech časových údajích používat pro astronomy přirozený středoevropský čas (SEČ). 

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je v neděli v poslední čtvrti. Večer po setmění je vidět nejlépe nízko nad západním obzorem Venuše. Později můžeme již jen pomocí dalekohledu vidět planetu Uran a Neptun. V druhé polovině noci je pěkně vidět Jupiter a Mars. Pokračují večerní přelety ISS.

Měsíc:
     Měsíc couvá do poslední čtvrti, která nastane  ze soboty 26. října na neděli 27. října kolem půlnoci (00h 40m SEČ). 25. října je Měsíc nejdále od Země - 404518 km. 25. října bude Měsíc v konjunkci s Jupiterem (Měsíc bude 5,7° jižně; Jupiter bude v blízkosti Měsíce pozorovatelný po 23. hodině na východě). 

Viditelnost planet:
     po setmění je vidět nízko téměř na jihozápadě Venuše, jako výrazná hvězda těsně po západu Slunce. Venuše zůstala jedinou večer viditelnou planetou. Později vychází Jupiter, který je nejlépe vidět v druhé polovině noci v souhvězdí Blíženců, ráno už je přes 50° vysoko nad obzorem. V druhé polovině noci vychází načervenalá planeta Mars je níže k obzoru než Jupiter. Ráno je téměř 30° nad obzorem. Uran je na obloze téměř celou noc v souhvězdí Ryb a Neptun je vidět v první polovině noci v souhvězdí Vodnáře, zapadá kolem druhé hodiny noční. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek. 

Venuše
     (- 4,2 mag) je nízko téměř nad jihozápadním obzorem jako večernice a  zapadá kolem půl osmé večer (pro Vyškov v 19h 31m SELČ). Je to asi hodinu a tři čtvrtě po západu Slunce. Kotouček Venuše je v první čtvrti. 

Mars
Jupiterovy měsíce
     (1,5 mag) je vidět v druhé polovině noci.  Vychází po druhé ráno (pro Vyškov ve 2h 16m SELČ). Nad ránem je 30° nad obzorem a upoutá nás svoji načervenalou barvou. Prochází souhvězdím Lva.

Jupiter
     (- 2,3 mag) je vidět v souhvězdí Blíženců. Vychází po desáté večer (pro Vyškov ve 22h 14m SELČ). Na začátku svítání najdeme Jupiter 50° nad jihovýchodem. 
     Velká rudá skvrna prochází středem kotoučku planety v úterý 22. října ve 6h 50m SELČ, v pátek 25. října ve 4h 20m SELČ a v neděli 27. října v 5h 00m SEČ. 
     Zajímavé úkazy měsíců Jupiteru: 
úkazy jupiterových měsíců se v tomto týdnu moc v druhé polovině noci neobjevují. Obrázek ukazuje polohu galileovských měsíců. 

Uran
     (5,7 mag) je vidět téměř celou noc v souhvězdí Ryb, vrcholí už v první polovině noci a zapadá před šestou ráno (pro Vyškov v 5h 40m SELČ). Jeho pozice na obloze je výhodná k jeho vyhledání, protože se můžeme "odrazit" od hvězdy delta Psc (4,4 mag).  Jeho kotouček již rozlišíme při stonásobném zvětšení. 

Neptun
     (7,8 mag) už můžeme vidět hlavně v první polovině noci v souhvězdí Vodnáře, zapadá po druhé hodině noční (pro Vyškov v 02h 16m SELČ).  Vyhledat ho můžeme v dalekohledu od hvězdy sigma Aqr, která je vidět okem (4,8 mag), od této hvězdy je Neptun 1,5° doprava. Obklopen je třemi podobně jasnými hvězdami, přičemž Neptun je jakoby v těžišti jejich trojúhelníku. V dalekohledu o průměru nad 25 cm bychom měli vidět mrňavý namodralý kotouček i s měsícem Triton (13,5 mag). 

Slunce
     pokračovalo v minulém týdnu ve zvýšené aktivitě. Nejzajímavější oblasti z hlediska aktivity však pomalu na slunečním kotouči zapadají. Uvidíme tedy jak to bude vypadat.  23. října Slunce vstoupí do znamení Štíra. Dnes Slunce vyšlo kolem půl osmé ráno a zapadne před šestou večer. Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 6h 30m SEČ a zapadá v 16h 41m SEČ. Délka noci už převládá nad délkou dne, což je výhodné pro pozorování. Na konci týdne se už používá středoevropský čas. Počasí však už moc nepřeje. 

Meteorické roje v činnosti: 
     dnes tj. v pondělí 21. října by mělo nastat maximum meteorického roje Orionid (frekvence kolem 20 za hodinu, ale ruší Měsíc v druhé polovině noci). 

Přelety ISS pokračují na večerní obloze. 
Datum             Začátek        Směr                            Konec          Směr
21.10.              19h 36m       západoseverozápad   19h 40m       východ
22.10.              18h 48m       západoseverozápad   18h 54m       východ
23.10.              19h 37m       západoseverozápad   19h 40m       jihojihovýchod
24.10.              18h 48m       západoseverozápad   18h 54m       východojihovýchod
25.10.              19h 37m       západ                        19h 41m       jih
26.10.              18h 48m       západoseverozápad   18h 55m       jihovýchod
28.10.              17h 49m       západ                        17h 54m       jihojihovýchod 

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek

 ***