26. 5. 2014

Úkazy na obloze 26. 5. - 1. 6. 2014 (22. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze ve dvaadvacátém týdnu roku 2014. Měsíc bude ve středu v novu. Aktivita Slunce je nízká na straně přivrácené k Zemi, nedošlo k žádné změně pokud jde o počet a velikost skvrn.  
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je ve středu 28. května v novu. Přelety ISS se přesunuly na ranní oblohu. Večer končí viditelnost planety Merkur. Stále ještě můžeme po západu Slunce na obloze vidět Jupiter, který skýtá nádhernou podívanou na oblačné pásy, zapadá zhruba kolem půlnoci.  Tři hodiny před půlnocí vrcholí na obloze Mars. Ještě za světla kolem sedmé večer vychází Saturn. Ráno je jen s obtížemi viditelná Venuše. Večer je také vidět kometa C/2012 K1 (PanSTARRS). Od neděle 30. března se používá letní čas (SELČ = SEČ + 1 hod). V našich informacích na to budeme reagovat tak, že časy uváděné budou také v letním čase (SELČ).

    Měsíc: Měsíc je ve středu 28. května v novu, který nastane ve 20h 42m SELČ. 30. a 31. května bude Měsíc nedaleko Merkuru za soumraku nad západním obzorem. S Jupiterem výše nad obzorem tvoří zajímavé seskupení.   

     Viditelnost planet: Jupiter je vidět hlavně večer a v první polovině noci, zapadá kolem půlnoci. Nejlépe můžeme planetu pozorovat již po západu Slunce v souhvězdí Blíženců. Mars je také pozorovatelný v první polovině noci, vrcholí na obloze asi tři hodiny před půlnocí v souhvězdí Panny. Kolem sedmé večer vychází planeta Saturn. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Merkur (asi 1. mag) je večer nízko na severozápadě. Po deváté večer by se mohl na obloze najít pomocí triedru. Za dobré viditelnosti a volného západního obzoru by mohl být vidět kolem půl desáté i pouhým okem.  Vyhledáme ho skrze planetu Jupiter. 31. května bude na obloze zajímavé seskupení Jupiteru, Měsíce a Merkuru. Nejvýše nad severozápadním obzorem je Jupiter, 8° pod Jupiterem je Měsíc a 15° vpravo od Měsíce je Merkur. Nejlépe bude úkaz pozorovatelný pokud máte volný západní obzor a je průzračná atmosféra. Situaci zachycuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 4,0 mag) je téměř nepozorovatelná ráno pouze 2° nad východním obzorem za svítání. Vychází kolem půl čtvrté ráno (pro Vyškov ve 3h 36m SELČ).  Slunce vychází ve 4h 56m SELČ.

     Mars (- 0,6 mag) je vidět nejlépe v první polovině noci v souhvězdí Panny (večer je již nad jihem). Jeho jasnost je dosti vysoká a průměr kotoučku dosahuje 12". Mars vychází za světla a vrcholí zhruba tři hodiny před půlnocí (pro Vyškov ve 21h 09m SELČ), kdy je asi 30° nad obzorem a upoutá nás svoji načervenalou barvou. Zapadá kolem třetí hodiny ranní. Na jeho povrchu lze dobře pozorovat marsovskou polární čepičku a tmavé útvary na povrchu.

     Jupiter (- 1,9 mag) je vidět hned po setmění nad jihozápadem v souhvězdí Blíženců. Je viditelný hlavně večer nad západním obzorem zapadá zhruba kolem půlnoci (pro Vyškov v 23h 57m SELČ). Nabízí krásnou podívanou. Již malý dalekohled při klidném vzduchu ukáže řadu detailů v jeho atmosféře. 
     Rudá skvrna prochází středem kotoučku 27. května ve 21h 20m SELČ.
     Zajímavé úkazy měsíců Jupiteru: 26. května končí ve 21h 52m SELČ přechod stínu měsíce Io. Obrázek ukazuje polohu galileovských měsíců.

     Saturn (0,2 mag) zůstává nejlépe pozorovatelný již před půlnoci v souhvězdí Vah. Kolem půlnoci se dostává až 25° nad jižní obzor, vychází kolem sedmé večer (pro Vyškov ve 18h 53m SELČ). Úhlový průměr má přes 18". Díku tomu, že je Saturn v opozici tak budou prstence výraznější.

     Uran (5,9 mag) je prakticky nepozorovatelný velice nízko na ranní obloze cca 4° v souhvězdí Ryb asi hodinu před východem Slunce, jde o informaci spíše formálního charakteru.

     Neptun (7,9 mag) je také na ranní obloze, je na tom trochu lépe než Uran neboť je v souhvězdí Vodnáře cca 13° nad obzorem asi hodinu před východem Slunce, rovněž obtížně pozorovatelný, spíše formální informace. 

     Slunce mělo nízkou aktivitu. Přivrácená strana obsahuje jen menší skvrny. Uvidíme co přinese pootočení Slunce v tomto týdnu. Dnes Slunce vyšlo před pátou ráno (pro Vyškov ve 4h 56m SELČ) a zapadne kolem tři čtvrtě na devět večer (pro Vyškov ve 20h 42m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází ve 4h 52m SELČ a zapadá ve 20h 48m SELČ.  

     Přelety ISS se přesunuly na ranní oblohu. Tedy vlasně na období mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní. Nemůžeme tyto úkazy přehlédnout. 


     Kometa C/2012 K1 (PanSTARRS) je opět v dobré poloze pro pozorování vysoko na obloze v souhvězdí Velké medvědice. K vyhledání komety nám pomohou zadní kola Velkého vozu, hvězdy Dubhe a Merak, pod nimiž leží slabší hvězda psí UMa. Později koncem týdne pomůže k hledání komety hvězda omega UMa. Polohy komety kolem 23 hod SELČ ukazuje obrázek.



Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek

***