17. 9. 2013

Úkazy na obloze 16. 9. - 22. 9. 2013 (38. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v osmatřicátém týdnu roku 2013. Měsíc je ve čtvrtek 19. 9. 2013 v úpňku. Toto období není vhodné pro pozorování objektů na obloze, neboť Měsíc nás bude svým svitem obšťastňovat téměř celou noc. Zájemce o pozorování Měsíce zaujme rozlehlost jednotlivých "moří" a mohou si zopakovat topografii Měsíce.
     22. září ve 22h 43m  SELČ nastane podzimní rovnodennost, začátek astronomického podzimu. Slunce vstupuje do znamení Vah.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.
     Ve všech časových údajích budeme používat již zavedený středoevropský letní čas (SELČ). SELČ = (SEČ + 1 hod) nebo (UT + 2 hod). SEČ-středoevropský čas, UT-světový čas, čas na nultém poledníku. Letní čas se bude používat do neděle 27. října.

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

Měsíc je ve čtvrtek v úplňku. Večer po setmění je vidět nejlépe nízko nad západním obzorem Venuše. Saturn je již na horizontu, takže končí jeho viditelnost. Celou noc je vidět (už ale dalekohledem) planeta Neptun a Uran. V druhé polovině noci je pěkně vidět Jupiter a Mars. ISS má ranní přelety.

Měsíc:
     Měsíc je ve čtvrtek 19. září v 13h 12m SELČ v úplňku. 

Viditelnost planet: 
     po setmění je vidět nízko téměř na západě Venuše, jako výrazná hvězda těsně po západu Slunce. Končí viditelnost planety Saturn, je na horizontu na jihozápadě a zapadá kolem půl deváté večer. Jupiter je vidět v druhé polovině noci v souhvězdí Blíženců, ráno už je přes 45° vysoko nad obzorem. V druhé polovině noci vychází načervenalá planeta Mars je níže k obzoru než Jupiter. Ráno je téměř 25° nad obzorem. Uran je na obloze téměř celou noc v souhvězdí Ryb a Neptun je vidět rovněž téměř celou noc v souhvězdí Vodnáře. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek. 

Saturn
     (0,7 mag) je  už těžko pozovatelný nízko nad jihozápadním obzorem za šera v souhvězdí Panny. Jeho výška nad obzorem se už dotýká horizontu. Saturn zapadá již kolem půl deváté večer (pro Vyškov ve 20h 34m SELČ). 

Venuše
     (- 4,1 mag) je nízko téměř nad západním obzorem zapadá po osmé večer (pro Vyškov ve 20h 12m SELČ). Je to asi hodinu po západu Slunce, ale vzhledem k její jasnosti je lépe viditelná než planeta Saturn. 18. září nastane konjunkce Venuše se Saturnem (Venuše bude 3,5° jižně, k přiblížení dojde večer nad jihozápadním obzorem). 


Jupiterovy měsíce
Mars
     (1,6 mag) je vidět v druhé polovině noci. Prochází souhvězdím Raka. Vychází kolem půl třetí ráno (pro Vyškov ve 2h 35m SELČ). Nad ránem je 25° nad obzorem a upoutá nás svoji načervenalou barvou. 

Jupiter
     (- 2,1 mag) je vidět v souhvězdí Blíženců. Vychází po půlnoci (pro Vyškov v 00h 15m SELČ). Velká rudá skvrna prochází středem kotoučku planety ve čvrtek 19. září ve 4h 30m SELČ a v sobotu 21. září v 6h 10m SELČ. Obrázek ukazuje polohu galileovských měsíců. 

Uran
     (5,7 mag) je vidět téměř celou noc v souhvězdí Ryb, vrcholí v druhé polovině noci, vychází kolem půl osmé (pro Vyškov v 19 h 22m SELČ). Jeho pozice na obloze je výhodná k jeho vyhledání, protože se můžeme "odrazit" od hvězdy delta Psc (4,4 mag).  Jeho kotouček již rozlišíme při stonásobném zvětšení. 

Neptun
     (7,8 mag) už můžeme vidět celou noc v souhvězdí Vodnáře, vychází kolem šesté večer (pro Vyškov v 18h 11m SELČ). Vyhledat ho můžeme v dalekohledu od hvězdy sigma Aqr, která je vidět okem (4,8 mag), od této hvězdy je Neptun 1,5° doprava. Obklopen je třemi podobně jasnými hvězdami, přičemž Neptun je jakoby v těžišti jejich trojúhelníku. V dalekohledu o průměru nad 25 cm bychom měli vidět mrňavý namodralý kotouček i s měsícem Triton (13,5 mag).

Slunce
     bylo minulý týden přechodně méně aktivní, dokonce o víkendu bylo téměř beze skvrn. Dnes vyšlo Slunce kolem půl sedmé ráno a zapadne kolem sedmé večer. Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 6h 37m SELČ a zapadá v 18h 52m SELČ. Koncem týdne má den a noc stejnou délku. 

Přelety ISS jsou na ranní obloze. 

Datum          Začátek        Směr                          Konec          Směr
17.9.             04h 30m       jihojihovýchod            04h 34m       východ   
18.9.             05h 17m       jihozápad                   05h 22m       východoseverovýchod
19.9.             04h 31m       jihojihovýchod            04h 34m       východ
20.9.             05h 17m       západojihozápad       05h 22m       východoseverovýchod
21.9.             06h 04m       západ                         06h 10m       východoseverovýchod
22.9.             05h 17m       západ                         05h 22m       východoseverovýchod
23.9.             06h 04m       západoseverozápad  06h 10m       východ     
Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek

***