20. 7. 2015

Úkazy na obloze 20. 7. - 26. 7. 2015 (30. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze ve třicátém týdnu roku 2015. Měsíc bude v pátek 24. července v první čtvrti. Aktivita Slunce je nízká.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat? 

     Měsíc je v pátek (24. července) v první čtvrti. Tedy Měsíc nebude rušit naše pozorování slabých objektů v druhé polovině týdne v první polovině noci. Musíme si také uvědomit, že noci v těchto dnech jsou stále ještě krátké a tudíž k pozorování není moc času. Obloha není úplně temná jako na jaře nebo na podzim. Večer je dobře vidět nad západním obzorem jasná Venuše. Největší planeta Jupiter, je již hodně nízko po setmění nad jihozápadním obzorem a zapadá kolem deváté. Jsou to již poslední dny, kdy můžeme na večerní obloze vidět Jupiter. (Slunce zapadá před osmou hodinou večerní). Stále musíme mít na paměti, že časy zde uváděné jsou v středoevropském čase SEČ, aby nás to nezmátlo. Tedy Slunce zapadá před devátou večer občanského letního času, který používáme. Saturn je viditelný v první polovině noci.  Merkur je nepozorovatelný. Planeta Uran je vidět po půlnoci noci v souhvězdí Ryb a Neptun je už viditelný v první polovině noci v souhvězdí Vodnáře. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v SEČ. 

     Měsíc: Měsíc bude v pátek 24. července ve 5h 04m SEČ, první čtvrti. O víkendu se bude Měsíc nacházet poblíž Saturnu. 

     Viditelnost planet: po západu Slunce je nad západním obzorem jasná planeta Venuše. Jupiter je pozorovatelný po západu Slunce již dost nízko a v první polovině noci můžeme vidět planetu Saturn (nejvýše nad obzorem před osmou večer). Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 4,4 mag) je vidět, jako jasná večernice, velmi dobře po západu Slunce nad západním obzorem. Zapadá po půl deváté večer (pro Vyškov ve 20h 40m SEČ).   

     Jupiter (- 1,7 mag) se dá pozorovat po západu Slunce již nízko nad severozápadním obzorem. (Vpravo od Venuše).  Zapadá před devátou (pro Vyškov ve 20h 54m SEČ). Začíná se dostávat velice nízko k obzoru a stává se huře pozorovatelný.  K vyhledání je vhodný triedr.
     Úkazy Jupiterových měsíčků: již bude obtížné sledovat tyto úkazy (viz graf)

     Saturn (0,4 mag) se začíná na obloze objevovat ve dne v souhvězdí Štíra. Zapadá po půlnoci (pro Vyškov v 00h 17m SEČ). Kolem půl osmé večer je asi 20° nad jihem a je krásně vidět nad "klepety" Štíra. Saturn je sice nízko nad obzorem, ale již v dalekohledech s průměrem kolem 10 cm se ukáže krásný prstenec i Cassiniho dělení. V dalekohledu tohoto průměru již by měl být vidět i největší měsíc Titan. Krásně rozevřený prstenec skýtá nevšední podívanou.  

     Uran (5,8 mag) se nachází v souhvězdí Ryb a vychází kolem půl jedenácté (pro Vyškov vychází v 22h 29m SEČ).

     Neptun (7,9 mag) se nachází v souhvězdí Vodnáře a vychází po deváté (pro Vyškov vychází ve 21h 14m SEČ).

     Slunce bylo na nizké aktivitě. Uvidíme jak to bude vypadat v tomto týdnu. Dnes Slunce vyšlo po čtvrté ráno a zapadne před osmou večer (pro Vyškov v 19h 48m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází ve 4h 14m SEČ a zapadá v 19h 42m SEČ. Noc se tedy prodlužuje.  

     Sonda New Horizons úspěšně dorazila k Plutu. Pluto začína odhalovat svoji pravou tvář.  
 
     Přelety stanice ISS se odehrávají na denní obloze.

     Kometa 2014 Q2 (Lovejoy) je stále nejjasnější kometou viditelnou na obloze. Její jasnost je sice již kolem 9.5 mag, ale je vidět už v menších astronomických dalekohledech, nebo větších binoklulárech (např. Somet Binar 25x100). Nachází se v souhvězdí Ursa minor a pohybuje se do souhvězdí Draco. (viz vyhledávací mapka).

     A jeden snímek z MontePa na závěr. Jedná se o nejpěknější asterismus viditelný již v triedrech, který nese označení "Ramínko na šaty" a nachází se v souhvězdí Lištičky. Expozice 3 min přístrojem 80/400mm. 


Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,

přeji Vám pohodový týden, začátek prázdnin, jasnou oblohu  a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek

***