16. 6. 2014

Úkazy na obloze 16. 6. - 22. 6. 2014 (25. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v pětadvacátém týdnu roku 2014. Měsíc bude ve čtvrtek v poslední čtvrti. Aktivita Slunce byla výrazně vyšší. 
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je ve čtvrtek 19. června v poslední čtvrti. Stále ještě můžeme po západu Slunce na obloze vidět Jupiter, ale již je nízko nad západním obzorem a tak i pozorování oblačných pásů a měsíců je již obtížnější s ohledem na výšku nad obzorem, zapadá hodinu a čtvrt před půlnocí.  Hodinu před západem Slunce na obloze vrcholí planeta Mars. Saturn je nejvýše nad jižním obzorem již po desáté večer. Ráno je jen s obtížemi viditelná Venuše nízko na severovýchodě. Od neděle 30. března se používá letní čas (SELČ = SEČ + 1 hod). V našich informacích na to budeme reagovat tak, že časy uváděné budou také v letním čase (SELČ).
     Letní slunovrat nastává letos 21. června ve 12h 51m SELČ, nastává astronomické léto a od tohoto data se opět začne den zkracovat a noc prodlužovat, ale zpočátku to ani výrazně nezaznamenáme.

     Měsíc: Měsíc je ve čtvrtek 19. června v poslední čtvrti, která nastane ve 20h 39m SELČ. 21. června (sobota) bude Měsíc jen půl stupně od planety Uran, to je výhodné pro nalezení planety, která je na hranici viditelnosti okem a pro její pozorování už musíme použit dalekohled. Je to vzdálennost průměru jednoho Měsíce v úplňku.

     Viditelnost planet: Jupiter je vidět po západu Slunce nad severozápadním obzorem v souhvězdí Blíženců. Mars je také pozorovatelný v první polovině noci na jihozápadě v souhvězdí Panny. Po desáté večer vrcholí planeta Saturn. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 4,0 mag) je téměř nepozorovatelná ráno pouze 2° nad severovýchodním obzorem za svítání. Vychází kolem třetí hodiny ranní (pro Vyškov ve 3h 09m SELČ).  Slunce vychází ve 4h 46m SELČ.

     Mars (- 0,1 mag) je vidět nejlépe v první polovině noci v souhvězdí Panny nad jihozápadem. Jeho jasnost je dosti vysoká a průměr kotoučku dosahuje 10". Mars vychází za světla a vrcholí zhruba kolem osmé hodiny večer, kdy je ještě světlo, kdy je asi 30° nad obzorem, pozděli nás upoutá svoji načervenalou barvou nad jihozápadním obzorem. Zapadá před druhou hodinou ráno (pro Vyškov v 01h 48m SELČ). Vzhledem k tomu, že se jeho úhlový průměr zmenšil pod 10", tak k pozorování albedových útvarů na jeho povrchu a polární čepičky bude potřeba již větší dalekohled 15-20 cm v průměru a větší zvětšení 250x a hlavně klidný vzduch.


Jupiterovy měsíce
     Jupiter (- 1,8 mag) je vidět hned po setmění nad severozápadním obzorem v souhvězdí Blíženců. Zapadá již brzo - necelé dvě hodiny po západu Slunce (pro Vyškov ve 22h 48m SELČ). Jeho pozorovací podmínky vzhledem k jeho výšce nad obzorem jsou již horší. Rovněž i zajímavé úkazy měsíců Jupiteru vzhledem k výšce nad obzorem jsou již obtížněji pozorovatelné. Obrázek ukazuje polohu galileovských měsíců.

     Saturn (0,3 mag) zůstává nejlépe pozorovatelný již před půlnoci v souhvězdí Vah. Po desáté večer se dostává až 25° nad jižní obzor. Zapadá po třetí hodině ranní (pro Vyškov ve 03h 11m SELČ). Úhlový průměr má přes 18".

     Uran (5,9 mag) je pozorovatelný velice nízko na ranní obloze cca 4° v souhvězdí Ryb asi tři hodiny před východem Slunce. 

     Neptun (7,9 mag) je také na ranní obloze, je na tom trochu lépe než Uran neboť je v souhvězdí Vodnáře cca 13° nad obzorem asi více než čtyři hodiny před východem Slunce. 

     Slunce mělo výrazně vyšší aktivitu. Došlo k několika silným erupcím, ale dnes již největší oblasti se skvrnami zapadly. Dnes Slunce vyšlo před pátou ráno (pro Vyškov ve 4h 46m SELČ) a zapadne v devět večer (pro Vyškov ve 21h 00m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází ve 4h 46m SELČ a zapadá ve 21h 01m SELČ (nejdelší den).  

     Maximum meteorického roje Lyrid. 16. června nastává maximum meteorického roje Lyrid, radiant tohoto roje se nachází v blízkosti hvězdy Kappa Lyrae. Můžeme pozorovat až 10 meteorů za hodinu. Aktivita roje by měla být od 12. června do 19. června. Aktivita tohoto roje však historicky kolísá. Meteorický roj byl objeven v roce 1966 S. Dvorakem. Mateřské těleso tohoto roje zatím není známo.

     Přelety ISS se posunuly na období před půlnocí. 
Datum         Začátek              Směr                            Konec                Směr
16.6.            22h 23m             západoseverozápad     22h 29m             jihovýchod
17.6.            23h 11m             západ                         23h 14m             jihojihozápad
18.6.            22h 22m             západ                         22h 27m             jih
20.6.            22h 22m             západojihozápad         22h 23m            jihozápad
Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek 

***