13. 5. 2014

Úkazy na obloze 12. 5. - 18. 5. 2014 (20. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze ve dvacátém týdnu roku 2014. Měsíc je ve středu v úplňku. Aktivita Slunce je nízká na straně přivrácené k Zemi, ale je možné, že se zvýší. 
Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. Celé informace o dění na obloze v daném týdnu najdete na www stránkách Evy Neureiterové: www.pozemstanka.cz.

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je ve středu 14. května v úplňku. Přelety ISS pokračují tento týden na denní obloze a občas mohou křižovat sluneční disk. Na večerní obloze je vidět Jupiter, který skýtá nádhernou podívanou na oblačné pásy, zapadá necelou hodinu po půlnoci.  Dvě hodiny před půlnocí vrcholí na obloze Mars. Kolem osmé večer vychází Saturn. Od neděle 30. března se již používá letní čas (SELČ = SEČ + 1 hod). V našich informacích na to budeme reagovat tak, že časy uváděné budou také v letním čase (SELČ).

     Měsíc: Měsíc je ve středu 14. května v úplňku, který nastane ve 21h 18m SELČ. 18. května je Měsíc nejblíže Zemi (perigeum - 367102 km). 14. května bude Měsíc v konjunkci se Saturnem (Měsíc bude 1,1° jižně). Seskupení Měsíce, Marsu, Saturnu a hvězdy Spika v souhvězdí Panny bude viditelné od 10. až do 14. května po celou noc. Zajímavé pro pozorování i příležitost pro fotografy.  

     Viditelnost planet: Jupiter je vidět hlavně večer a v první polovině noci, zapadá před jednou hodinou noční. Nejlépe můžeme planetu pozorovat již večer v souhvězdí Blíženců. Mars je také pozorovatelný v první polovině noci, vrcholí na obloze dvě hodiny před půlnocí v souhvězdí Panny. Kolem osmé večer vychází planeta Saturn. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek. 

     Merkur (- 0,5) je večer nízko na severozápadě. Po deváté večer by se mohl na obloze najít pomocí triedru. Vyhledáme ho skrze planetu Jupiter a hvězdu Capella. Pod hvězdou Capella asi 10° nad obzorem na rozhraní soumrakové oblohy. Ke konci týdne už Merkur zeslábne k 0. mag. Nejlépe bude pozorovatelný pokud máte volný západní obzor a je průzračná atmosféra. Situaci zachycuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 4,1 mag) je téměř nepozorovatelná ráno pouze 2° nad východním obzorem za svítání. Vychází kolem čtvrté ráno (pro Vyškov ve 3h 58m SELČ).  Slunce vychází v 5h 13m SELČ.

Jupiterovy měsíce
     Mars (- 0,9 mag) je vidět celou noc v souhvězdí Panny. Mars je podobně vysoko nad obzorem jako Jupiter, ale nad jihem. Jeho jasnost je dosti vysoká a průměr kotoučku dosahuje 13,5". Mars vychází za světla a vrcholí dvě hodiny před půlnocí (pro Vyškov ve 22h 05m SELČ), kdy je asi 30° nad obzorem a upoutá nás svoji načervenalou barvou. Zapadá kolem čtvrté hodiny ranní. Na jeho povrchu lze dobře pozorovat marsovskou polární čepičku a tmavé útvary na povrchu. 

     Jupiter (- 2,0 mag) je vidět hned po setmění nad jihozápadem v souhvězdí Blíženců. Je viditelný hlavně večer nad západním obzorem zapadá necelou hodinu po půlnoci (pro Vyškov v 00h 43m SELČ). Nabízí krásnou podívanou. Již malý dalekohled při klidném vzduchu ukáže řadu detailů v jeho atmosféře. 
     Velká rudá skvrna prochází středem kotoučku planety 15. května ve 21h 25m SELČ a 17. května ve 23h 00m SELČ.
     Zajímavé úkazy měsíců Jupiteru: 16. května končí ve 21h 17m SELČ zákryt měsíce Ganymed; 17. května začíná ve 22h 10m SELČ přechod měsíce Io a 18. května končí ve 22h 01m SELČ zatmění měsíce Europa. Obrázek ukazuje polohu galileovských měsíců.

     Saturn (0,1 mag) zůstává nejlépe pozorovatelný kolem půlnoci v souhvězdí Vah. Kolem jedné po půlnoci se dostává až 25° nad jižní obzor, vychází kolem osmé večer (pro Vyškov ve 19h 53m SELČ). Úhlový průměr má přes 18". Díku tomu, že je Saturn v opozici tak budou prstence výraznější.

     Slunce mělo na straně přivrácené k Zemi nízkou aktivitu. Ale aktivní oblast, která minulý týden zmizela za východním okrajem pokračuje v aktivitě dál. Na přivrácené straně je hezká skupina skvrn, takže se dá očekávat zvýšená aktivita Slunce. Dnes Slunce vyšlo po páté hodině ráno (pro Vyškov v 5h 13m SELČ) a zapadne kolem půl deváté večer (pro Vyškov ve 20h 24m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 5h 06m SELČ a zapadá ve 20h 31m SELČ.  

     Přelety ISS se dějí na denní obloze. 

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek 

***