21. 8. 2013

Úkazy na obloze 19. 8. - 25. 8. 2013 (34. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opožděně (technické problémy) opět informace o zajímavém dění na obloze ve čtyřiatřicátém týdnu (druhá polovina) roku 2013. Měsíc je dnes 21. 8. 2013 v úplňku. V tomto období se nedají sledovat slabé objekty v okolí Měsíce.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.
     Ve všech časových údajích budeme používat již zavedený středoevropský letní čas (SELČ). SELČ = (SEČ + 1 hod) nebo (UT + 2 hod). SEČ-středoevropský čas, UT-světový čas, čas na nultém poledníku.

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je dnes v úplňku. Vidět můžeme prakticky všechny planety, večer po setmění je vidět nízko nad západním obzorem Venuše výše nad obzorem potom planeta Saturn. V noci je vidět (už ale dalekohledem) planeta Neptun a Uran. Ráno před východem Slunce je nízko nad východním obzorem planeta Mars a výše Jupiter. Končí večerní přelety ISS. Nova v souhvězdí Delfína, která byla objevena 14. srpna je jestě na hranici viditelnosti pouhým okem, ale je lépe použít triedr.

Měsíc:
     Měsíc je dnes 21. srpna v úplňku, který nastal v 03h 44m SELČ. Měsíc svým svitem přezáří veškeré objekty v jeho okolí, pozorovat se dá daleko od Měsíce. Milovníci sledování Měsíce si ale mohou prohlédnout plošné uspořádání rozsáhlých útvarů, kterým říkáme Moře. Plastičnost kráterů se ztrácí neboť nevrhají výrazné stíny. 

Viditelnost planet:
     po setmění je vidět nízko téměř na západě Venuše, jako výrazná hvězda těsně po západu Slunce, lépe se najde pomocí triedru. Pro nadšence končí viditelnost planety Saturn, je velice nízko na jihozápadě a zapadá krátce po desáté hodině večer. Jupiter je vidět ráno nad jihovýchodním obzorem, vychází vice než čtyři hodiny před východem Slunce. Na ranní obloze se ukáže před východem Slunce načervenalý Mars, který je níže k obzoru než Jupiter a vychází tři hodiny před východem Slunce. Uran je na obloze téměř celou noc v souhvězdí Ryb a Neptun je rovněž téměř celou noc v souhvězdí Vodnáře. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek. 

Saturn
     (0,7 mag) se přesunul na jihozápadní oblohu a dá se pozorovat po setmění v souhvězdí Panny, vlevo od jasné hvězdy Spiky. Pomalu končí jeho období pozorování na večerní obloze, jeho výška nad obzorem už je jen něco kolem deseti stupňů nad obzorem. Stále však můžeme pozorovat jeho krásně rozevřený prstenec. Saturn zapadá po desáté večer (pro Vyškov ve 22h 11m SELČ). Větším dalekohledem můžeme vidět i největší měsíc Titan. V případě dobrých pozorovacích podmínek můžeme vidět mezeru v prstenci zvanou Cassiniho dělení. 

Venuše 
     (- 4,0 mag) je nízko téměř nad západním obzorem zapadá kolem deváté večer (pro Vyškov ve 21h 04m SELČ). Je to asi hodinu po západu Slunce, takže je nad západem ještě dost světla a k vyhledání možná pomůže triedr.

Jupiterovy měsíce
Mars
     (1,6 mag) je vidět asi tři hodiny před východem Slunce ráno nad východním obzorem, vychází kolem třetí ráno (pro Vyškov ve 2h 47m SELČ). 

Jupiter 
     (- 2,0 mag) je vidět asi čtyři hodiny před východem Slunce ráno nad východním obzorem (pro Vyškov v 1h 39m SELČ). Můžeme pozorovat i Galileovské měsíce. Obrázek ukazuje jejich polohu. 

Uran
     (5,7 mag) je vidět téměř celou noc v souhvězdí Ryb, vrcholí až před svítáním, vychází kolem deváté (pro Vyškov ve 21 h 06m SELČ). Jeho pozice na obloze je výhodná k jeho vyhledání, protože se můžeme "odrazit" od hvězdy delta Psc (4,4 mag), od této hvězdy jdeme dolů a doprava, kde narazíme na dvě hvězdy podobné jasnosti. První hvězda vzdálená asi 2,2° a pak už je Uran vzdálený 3,6°. Jeho kotouček již rozlišíme při stonásobném zvětšení. Polohu Uranu jsme přínesli na mapce v předchozích informacích. 

Neptun
     (7,8 mag) už můžeme vidět také téměř celou noc v souhvězdí Vodnáře, vychází kolem osmé večer (pro Vyškov v 19h 55m SELČ). Vyhledat ho můžeme v dalekohledu od hvězdy sigma Aqr, která je vidět okem (4,8 mag), od této hvězdy je Neptun 1,5° doprava. Obklopen je třemi podobně jasnými hvězdami půl stupně nahoru, dolů a doprava. V dalekohledu o průměru nad 25 cm bychom měli vidět mrňavý namodralý kotouček i s měsícem Triton (13,5 mag). 

Slunce:
     bylo konečně více aktivní uvidíme jak se bude aktivita vyvíjet v tomto týdnu. Na začátku týdne Slunce vyšlo po před šestou hodinou a zapadlo před osmou hodinou večerní. Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 5h 58m SELČ a zapadá v 19h 50m SELČ. Opět se nám noc prodlužuje. 

Nova Delfini 2013,
     která byla objevena minulý týden 14. srpna se dostala na viditelnost pouhým okem. V současné době je tak na hranici viditelnosti okem, spíše je slabší. Proto pro její pozorování je lépe použít triedr. Poslední jasnější nova byla na obloze v listopadu 2009, dnes je známá pod označením KT Eridanus. Na připojeném obrázku je zachycena Nova Del 2013, její poloha je: Alfa = 20h 23m 30,73s; Delta = +20° 46' 04,1". 

Přelety ISS končí veřer:
Datum              Začátek         Směr                          Konec        Směr
21.8.                 21h 36m       západ                        21h 40m      jih
22.8.                 20h 47m       západ                        20h 53m      jihojihovýchod
24.8.                 20h 47m       západ                        20h 51m      jih

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodovou druhou polovinu týdne, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek  
 

***