11. 8. 2014

Úkazy na obloze 11. 8. - 17. 8. 2014 (33. týden)

Kometa C/2014 E2 (Jacques) Foto: Dalibor Hanžl
 Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze ve třiatřicátém týdnu roku 2014. Měsíc po včerejším "superúplňku" začíná couvat do poslední čtvrti, která nastane v neděli 17. srpna. Aktivita Slunce není nijak vysoká vzhledem k počtu skvrn na přivrácené straně k Zemi. 

    Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 


     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc couvá do poslední čtvrti (je vidět koncem týdne převážně v druhé polovině noci). Planeta Mars je vidět již za soumraku nad jihozápadním obzorem zapadá již kolem půl jedenácté večer. Saturn je již také večer nad jihozápadním obzorem, je pro pozorování na tom lépe, neboť zapadá kolem půl dvanácté. Ráno je velmi brzo ráno viditelná Venuše nízko na severovýchodě (vychází kolem čtvrté hodiny ranní). Planeta Jupiter se začíná objevovat na ranní obloze za svítání (vychází po čtvrté hodině ranní). Kolem půlnoci je vidět planeta Uran a Neptun, ale už jenom v dalekohledu. Je vidět kometa Jacques na ranní obloze. Z úterka 12. srpna na středu 13. srpna nastane maximum meteorického roje Perseid. Maximum nastane od půlnoci do čtvrté hodiny ranní. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v letním čase (SELČ).  (SELČ - středoevropský letní čas; SELČ = SEČ + 1 hod; SEČ - středoevropský čas)

      Měsíc: Měsíc couvá do poslední čtvrti, která nastane 17. srpna ve 14h 25m SELČ. 

   Viditelnost planet: Mars je pozorovatelný za soumraku nízko na jihozápadě v souhvězdí Panny. Planeta Saturn je v souhvězdí Vah a zapadá kolem půl dvanácté. Venuše je brzy ráno velmi nízko nad severovýchodním obzorem. Začíná se objevovat Jupiter na ranní obloze. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 3,9 mag) je pozorovatelná ráno nízko nad severovýchodním obzorem za svítání. Vychází kolem čtvrté ráno (pro Vyškov ve 4h 01m SELČ).  Slunce vychází v 5h 48m SELČ.

     Mars (0,4 mag) je vidět po setmění nízko nad obzorem v souhvězdí Panny nad jihozápadem. Mars vychází za světla a  zapadá kolem půl jedenácté (pro Vyškov ve 22h 29m SELČ). Je již dosti problematické na jeho povrchu pozorovat albedové útvary neboť se již nachází v oblasti u obzoru, kde je neklidný vzduch. Pokud by se nám to přece dařilo, tak musíme mít větší dalekohled, s větším zvětšením však roste v zorném poli i neklid na pozorování. 

     Jupiter (- 1,8 mag) se již začíná objevovat ráno za svítání nad východním obzorem. Vychází kolem půl páté ráno (pro Vyškov ve 4h 35m SELČ). Slunce vychází v tuto dobu před šestou hodinou ranní (pro Vyškov v 5h 45m SELČ).

     Saturn (0,5 mag) je také pozorovatelný večer nad jihozápadním obzorem v souhvězdí Vah. Zapadá kolem půl dvanácté (pro Vyškov ve 23h 38m SELČ). Je nádherně pozorovatelný jeho prstenec. 

     Uran (5,9 mag) je pozorovatelný  již před půlnocí v souhvězdí Ryb vychází po desáté večer (pro Vyškov ve 22h 17m SELČ).

     Neptun (7,9 mag) je již viditelný v první polovině noci v souhvězdí Vodnáře. Vychází kolem deváté večer (pro Vyškov ve 21h 06m SELČ). 

     Slunce mělo spíše nižší aktivitu na počet skvrn, které objevily na přivrácené polokouli  v uplynulém období. Dnes Slunce vyšlo před šestou ráno (pro Vyškov v 5h 43m SELČ) a zapadne kolem půl deváté večer (pro Vyškov ve 20h 26m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 5h 51m SELČ a zapadá ve 20h 15m SELČ. 

     Kometa C/2014 E2 (Jacques) je vidět v druhé polovině noci, pohybuje se souhvězdím Persea. Byla objevena 13. března brazilskými astronomy v čele s C. Jacquesem. Nalezli jí na CCD snímcích pořízených pomocí 45 cm dalekohledu, který je umístěný na observatoři SONEAR (Sothern Observatory for Near Earth Asteroids Research) poblíž města Oliveira v Brazílii. Kometa prošla 2. července 2014 periheliem. Nejblíže Zemi bude kometa 29. srpna ve vzdálenosti 0,56 AU. V té době bude kometa ve velmi vysoké deklinaci (přes + 60° ) na severní polokouli a nastanou zde ideální podmínky pro její pozorování. Zatím je vidět až nějakou hodinu po půlnoci a její jasnost se pohybuje kolem 7. mag. Podmínky pro pozorování se budou zlepšovat.  Běžný pozorovatel ji uvidí jako malou kuličku tam, kde žádná kulová hvězdokupa není. Pozorování však může rušit Měsíc, který bude sice couvat ale bude zářit i v druhé polovině noci. 

     Přelety ISS tento týden probíhají na večerní obloze.

Den          Začátek       Směr                          Konec       Směr
11.8.         20h 59m       západ                      21h 05m    východoseverovýchod
11.8.         22h 36m       západoseverozápad  22h 40m    východoseverovýchod
12.8.         21h 47m       západoseverozápad  21h 53m    východ
13.8.         20h 58m       západ                      21h 04m    východ
13.8.         22h 35m       západoseverozápad  22h 38m     východojihovýchod
14.8.         21h 45m       západoseverozápad  21h 51m     východ
15.8.         20h 56m       západoseverozápad  21h 03m     východ
16.8.         21h 44m       západoseverozápad  21h 49m     jihovýchod
17.8.         20h 55m       západoseverozápad  21h 01m     východojihovýchod
18.8.         21h 43m       západ                      21h 47m     jih   

 
     Perseidy jsou již tady. Maximum činnosti tohoto roje proběhne podle předpovědi v noci z 12./13. srpna od půlnoci do čtvrté hodiny ranní. Pozorování však bude rušit Měsíc, který vychází kolem deváté 12. srpna a zapadá až 13. srpna kolem osmé hodiny ranní. Meteory z rozhraní Persea a Cassiopei vyletují s vyšší rychlostí (kolem 60 km/s). Frekvence meteorických jevů by měla být až 70 za hodinu. Ještě jednou pro informaci přikládám orientační obrázek polohy meteorického roje. Bližší informace jsem už uvedl v samostatném příspěvku. 



Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek 
 ***