29. 9. 2015

Úkazy na obloze 28. 9. - 4. 10. 2015 (40. týden)

Úplné zatmění Měsice 28. 9. 2015
Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze ve čtyřicátém týdnu roku 2015. Už máme po úplném zatmění Měsíce, počasí sice v první polovině úkazu na MontePa moc nepřálo, ale potom se vyjasnilo a "krvavý Měsíc" se ukázal ve své nádheře. Dokonce se podařila i srážka letadla s Měsícem (viz foto). Měsíc bude v neděli 4. října v poslední čtvrti. Aktivita Slunce se zvýšila. 
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat? 

     Měsíc bude v neděli (4. října) v poslední čtvrti. Tedy Měsíc koncem týdne bude rušit naše pozorování slabých objektů převážně v druhé polovině noci. Stále musíme mít na paměti, že časy zde uváděné jsou v středoevropském čase SEČ, aby nás to nezmátlo.  Saturn je jedinou planetou viditelnou pouhým okem po západu Slunce nízko nad jihozápadem, zapadá již 2 hodiny po západu Slunce. Venuše je pozorovatelná v druhé polovině noci a je ráno nad východním obzorem, vychází cca 2 hodiny po půlnoci. Planeta Mars je na ranní obloze v souhvězdí Lva nad východním obzorem, vychází necelé 3 hodiny po půlnoci. Planeta Uran je vidět již večer a po celou noc v souhvězdí Ryb a Neptun je už viditelný večer v souhvězdí Vodnáře, zapadá kolem třetí ráno.  V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v SEČ. 

Úplné zatmění Měsice 28. 9. 2015
      síc: v neděli 4. října bude Měsíc ve 22h 05m SEČ v poslední čtvrti. 

   Viditelnost planet: na večerní obloze můžeme vidět planetu Saturn, jeho viditelnost je již velice špatná neboť je nízko nad jihozápadním obzorem po západu Slunce. V první polovině noci pak z planet je nad obzorem Uran a Neptun. Ty však již pouhým okem neuvidíme. Na ranní obloze nad východním obzorem je planeta Venuše, Mars a Jupiter. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.
 
     Venuše (- 4,5 mag) je vidět jako jasná Jitřenka na ranní obloze nad východním obzorem, vystupuje poměrně vysoko nad obzor. Vychází kolem druhé hodině ranní (pro Vyškov ve 2h 02m SEČ). Slunce vychází až kolem šesté ráno, tedy je dostatek času pro její pozorování. 

     Mars (1,8 mag) je vidět na ranní obloze v souhvězdí Lva o něco nížeji než Venuše. Vychází před třetí hodinou ranní (pro Vyškov v 02h 42m SEČ).

     Jupiter (- 1,7 mag) je vidět na ranní obloze za svítání nízko nad východním obzorem. Vychází kolem půl čtvrté hodiny ranní (pro Vyškov ve 3h 27m SEČ).  

     Saturn (0,6 mag) je na obloze v souhvězdí Štíra. Zapadá již před osmou večer (pro Vyškov v 19h 47m SEČ). Již končí jeho viditelnost na večerní obloze nízko nad jihozápadním obzorem. Již se špatně pozoruje a někde, kde není volný obzor, tak mizí za reliéfem krajiny. Je vidět nad "klepety" Štíra. Saturn je sice nízko nad obzorem, ale již v dalekohledech s průměrem kolem 10 cm se ukáže krásný prstenec i Cassiniho dělení. V dalekohledu tohoto průměru již by měl být vidět i největší měsíc Titan. 

     Uran (5,8 mag) se nachází v souhvězdí Ryb a vychází před šestou večer (pro Vyškov vychází v 17h 55m SEČ). Uran se nachází mezi hvězdami zéta Psc (5,1 mag) a hvězdou 88 Psc (6. mag).

     Neptun (7,8 mag) se nachází v souhvězdí Vodnáře a vychází ještě za světla kolem půl páté večer (pro Vyškov vychází ve 16h 39m SEČ). Nachází se necelé 3° západně od hvězdy lambdy Aqr (3,7 mag). Zapadá před půl čtvrtou ráno (pro Vyškov zapadá ve 3h 19m SEČ).

      Slunce bylo na vyšší aktivitě (viz aktuální včerejší snímek - 28. 9. 2015). Na viditelném povrchu je několik skupin skvrn. Uvidíme, jak to bude tento týden vypadat. Dnes Slunce vyšlo před šestou hodinou ranní a zapadne kolem půl šesté večer (pro Vyškov v 17h 36m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 5h 54m SEČ a zapadá v 17h 27m SEČ.   

     Přelety stanice ISS se dějí na denní obloze, na začátku příštího týdne přejdou na večerní oblohu.
Datum       Začátek        Směr                          Konec        Směr
05.10.        19h 58m       jihozápad                  20h 01m    jihojihovýchod
06.10.        19h 07m       jihojihozápad             19h 11m    východ

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu  a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek


***