30. 9. 2014

Úkazy na obloze 29. 9. - 5. 10. 2014 (40. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze ve čtyřicátém týdnu roku 2014. Měsíc je ve středu v první čtvrti. Aktivita Slunce je opět vyšší.   
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je ve středu v první čtvrti, tedy tento týden jsou ideální podmínky pro pozorování Měsíce na večerní obloze. Planeta Mars je večer za soumraku nad jihozápadním obzorem zapadá kolem deváté hodiny večerní. Saturn je již také večer nad jihozápadním obzorem a zapadá již po osmé hodině večerní. V druhé polovině noci stoupá nad obzor nejprve Jupiter a ráno po něm i Venuše. Venuše vychází po šesté ráno. Planeta Jupiter se začíná objevovat v druhé polovině noci kolem druhé hodiny. Planeta Uran je vidět téměž celou noc a Neptun je vidět také téměř celou noc, kromě rána už jenom v dalekohledu. Je vidět kometa Jacques již večer, prochází souhvězdím Orla. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v letním čase (SELČ). (SELČ - středoevropský letní čas; SELČ = SEČ + 1 hod; SEČ - středoevropský čas)

     Měsíc: Měsíc je ve středu 1. 10. 2014 v první čtvrti v 21h 32m SELČ. Měsíc nebude ideálním objektem pro pozorování v první polovině noci. Vynikne především jeho platicita na pozorovaných detailech jeho povrchu. 6. 10. 2014 bude Měsíc nejblíže Zemi (perigeum 362 494 km).   

      Viditelnost planet: Mars je pozorovatelný za soumraku nízko na jihozápadě. Planeta Saturn je v souhvězdí Vah a zapadá již po osmé, podmínky pro pozorování jsou již výrazně horší. Venuše je brzy ráno velmi nízko nad severovýchodním obzorem a ztrácí se v ranním rozbřesku. Jupiter, který je v souhvězdí Raka, je dobře pozorovatelný v druhé polovině noci kolem třetí hodiny ranní. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 4,0 mag) je již těžce pozorovatelná ráno nízko nad východním obzorem za pokročilého svítání. Vychází po šesté ráno (pro Vyškov v 6h 14m SELČ).  Slunce vychází v 6h 51m SELČ. 

     Mars (0,8 mag) je vidět po západu Slunce nízko nad jihozápadním obzorem.  Mars zapadá kolem deváté (pro Vyškov ve 20h 54m SELČ).  

     Jupiter (- 2,0 mag) se již začíná objevovat v druhé polovině noci. Vychází po druhé hodině ranní (pro Vyškov ve 2h 03m SELČ) a za svítání je již 30° nad obzorem. Slunce vychází v tuto dobu před sedmou ráno.

     Saturn (0,6 mag) je již hůře pozorovatelný po západu Slunce nízko nad jihozápadním obzorem. Zapadá již po osmé večer (pro Vyškov ve 20h 11m SELČ). Slunce zapadá kolem půl sedmé večer. 

     Uran (5,7 mag) je pozorovatelný téměř celou noc v souhvězdí Ryb vychází kolem půl sedmé večer (pro Vyškov ve 18h 38m SELČ).

     Neptun (7,8 mag) je také viditelný téměř po celou noc kromě rána v souhvězdí Vodnáře. Zapadá kolem čtvrté hodiny ranní (pro Vyškov ve 3h 58m SELČ). 

     Slunce mělo vyšší aktivitu díky aktivním oblastem, které se vykytovaly na viditelné polovině slunečního diku, o víkendu byly dvě silnější erupce. Dnes Slunce vyšlo kolem sedmé ráno (pro Vyškov v 6h 48m SELČ) a zapadne kolem půl sedmé večer (pro Vyškov v 18h 35m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 6h 56m SELČ a zapadá v 18h 25m SELČ. 

     Přelety ISS již brzo končí na ranní obloze.

Datum         Začátek          Směr                          Konec             Směr
30.9.            6h 14m            západojihozápad         5h 15m             jihozápad
1.10.            5h 27m            jihojihozápad             5h 28m             jih
8.10.          19h 37m            jihojihozápad            19h 40m            jihovýchod

 

     Přednáška
Knihovna Karla Dvořáčka pořádá již dnes 29. září v 16. 30 v hlavním sále přednášku na téma: 
"Zelenomodrý obr - Uran"
Přednáška zapadá do cyklu kosmického výzkumu planet sluneční soustavy. 
V přednášce bude popsan i historický objev této planety W. Herschelem. (viz přiložený plakátek)





Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek


***