15. 6. 2015

Úkazy na obloze 15. 6. - 21. 6. 2015 (25. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,
     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v pětadvacátém týdnu roku 2015. Měsíc bude zítra odpoledne  16. června v novu. Aktivita Slunce je zase nízká, o krátkodobé zvýšení aktivity se postarala skvrna, která o víkendu zapadla, tak uvidíme co to udělá dál. Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat? 
     Měsíc je zítra (16. června) v novu. Tedy Měsíc nebude rušit naše pozorování slabých objektů po celou noc. V těchto dnech můžeme pozorovat i slabší objekty, ale nesmíme zapomenout, že astronomický soumrak nenastává, obloha není úplně temná jako na jaře nebo na podzim. Večer je dobře vidět nad západním obzorem jasná Venuše. Největší planeta Jupiter, je vidět na obloze již po setmění v souhvězdí Raka nad jihozápadním obzorem a zapadá kolem jedenácté. (Slunce zapadá až kolem osmé hodiny večerní). Stále musíme mít na paměti, že časy zde uváděné jsou v středoevropském čase SEČ, aby nás to nezmátlo. Tedy Slunce zapadá až v devět hodin občanského letního času, který používáme. Saturn je již viditelný v první polovině noci.  Merkur je již nepozorovatelný. Planeta Uran je na ranní obloze v souhvězdí Ryb a Neptun je na ranní obloze v souhvězdí Vodnáře. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v SEČ. 
     21. června v 17h 38m SEČ nastane astronomický začátek léta na severní polokouli - letní slunovrat.
     síc: Měsíc bude zítra, v úterý 16. června v 15h 05m SEČ, v novu. 20. června bude Měsíc v konjunkci s Venuší (budou od sebe 6,3°). Nad západním obzorem bude večer po západu Slunce zajímavé seskupení Měsíce, Venuše a Jupiteru. (viz. obr.)
     Viditelnost planet: po západu Slunce je nad západním obzorem jasná planeta Venuše. Jupiter je již pozorovatelný po západu Slunce a v první polovině noci už můžeme vidět planetu Saturn (vychází za světla kolem půl šesté večer). Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.
     Venuše (- 4.4 mag) je vidět, jako jasná večernice, velmi dobře po západu Slunce nad západním obzorem. Zapadá před jedenáctou večer (pro Vyškov ve 22h 45m SEČ). Blíží se k ní z levé strany Jupiter, k setkání dojde na přelomu června a července. 20. června po západu Slunce nastane zajímavé seskupení těles nad západním obzorem. Jeho aktéry budou Venuše, Jupiter a Měsíc. Je to opět výzva pro fotografy zaznamenat tuto událost.  
     Jupiter (- 1,8 mag) se již dá dobře pozorovat po západu Slunce v souhvězdí Raka nad jihozápadním obzorem. Zapadá před jedenáctou (pro Vyškov ve 22h 57m SEČ). Kolem desáté večer je zhruba 15° nad jihovýchodem.
     Rudá skvrna se poblíž středu kotoučku planety vyskytne 17.6. ve 20h 30m SEČ a 19.6. ve 22h 10m SEČ, bude to jedna z posledních příležitostí.
     Úkazy Jupiterových měsíčků: již bude obtížněji sledovat tyto úkazy (viz. graf)

     Saturn (0,2 mag) se začíná na obloze objevovat za světla kolem půl šesté večer (pro Vyškov vychází v 17h 27m SEČ) v souhvězdí Štíra. Zapadá před třetí hodinou ranní. Kolem desáté večer je asi 20° nad jihem a je krásně vidět nad "klepety" Štíra. Saturn je sice nízko nad obzorem, ale již v dalekohledech s průměrem kolem 10 cm se ukáže krásný prstenec i Cassiniho dělení. V dalekohledu tohoto průměru již by měl být vidět i největší měsíc Titan. Krásně rozevřený prstenec skýtá nevšední podívanou. Zapadá kolem třetí ráno. 
     Slunce je zase méně aktivní. Vyla tam skvrna, která zvýšila aktivitu, ale ta již o víkendu zapadla. Uvidíme jak to bude vypadat v tomto týdnu. Dnes Slunce vyšlo před čtvrtou ráno a zapadne těsně před osmou večer (pro Vyškov v 19h 59m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází ve 3h 46m SEČ a zapadá v 20h 01m SEČ. 
 
      Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) již pomalu slábne, ale je stále v dosahu menších dalekohledů. Jasnost se bude pohybovat kolem 9. mag. Pohybuje se souhvězdím Malého medvěda, takže je vidět celou noc - je cirkumpolární. (viz. soubor mapek pro vyhledání na červen).
 






     Přelety stanice ISS se přesouvají na denní oblohu.

Datum Jasnost Začátek
Konec Typ přeletu
(mag) Čas Alt. Az. Čas Alt. Az.
15.6. -1,2 22:58:14 10° ZJZ


23:00:54 13° JJZ viditelný
16.6. -1,7 22:04:13 10° Z


22:09:23 11° JJV viditelný
18.6. -0,9 21:54:31 10° ZJZ


21:57:36 10° JJZ viditelný
Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy, přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu  a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek

***