8. 4. 2015

Úkazy na obloze 7. 4. - 12. 4. 2015 (15. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v patnáctém týdnu roku 2015. Měsíc je v neděli (12. dubna) v poslední čtvrti. Aktivita Slunce je nevýrazná. Na povrchu je jen jedna větší oblast se skvrnami. Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

    Měsíc je v neděli (12.4.2015)  v poslední čtvrti.  Večer je dobře vidět nad západním obzorem jasná Venuše. V blízkosti je slabší planeta Mars. Největší planeta Jupiter, je vidět na obloze již po setmění v souhvězdí Raka nad jižním obzorem a je pozorovatelná téměř celou noc až do půl čtvrté hodiny ranní, kdy zapadá.  Kolem půl jedenácté večer vychází Saturn, který už můžeme kolem půlnoci dobře pozorovat..  Planeta Uran a Neptun je již nepozorovatelná. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v SEČ. 

     Měsíc: Měsíc je v neděli 12. dubna 2015 v 04h 44m SEČ v posledení čtvrti. Měsíc tedy koncem týdne bude rušit naše pozorování slabých objektů v druhé polovině noci. 8. dubna bude Měsíc v konjunkci se Saturnem, obě tělesa budou od sebe 1,6°. 11. dubna nad ránem  bude Měsíc procházet přes hvězdokupu M 25 ve Střelci, dojde k zákrytu jedné hvězdy o jasnosti 5,6 mag nad hvězdokupou. Zajímavý úkaz i na fotografování.  

      Viditelnost planet: večer již nízko nad západním obzorem ještě můžeme vidět planetu Mars. Mars zapadá kolem osmé večer. Po západu Slunce je nad západním obzorem jasná planeta Venuše. Jupiter je již pozorovatelný po západu Slunce a kolem půlnoci můžeme vidět planetu Saturn (vychází kolem půl jedenácté). Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 4 mag) je vidět, jako jasná večernice, velmi dobře po západu Slunce nad západním obzorem. Zapadá po desáté večer (pro Vyškov ve 22h 13m SEČ). 

     Mars (1,3 mag) je vidět po západu Slunce již velice nízko nad západním obzorem.  Mars zapadá kolem osmé večer (pro Vyškov ve 20h 08m SEČ).   Slunce zapadá kolem půl sedmé večer (pro Vyškov v 18h 35m SEČ).

     Jupiter (- 2,3 mag) se již dá dobře pozorovat po západu Slunce v souhvězdí Raka nad jižním obzorem. Před osmou večer je asi 55° nad jižním obzorem.
     Rudá skvrna se poblíž středu kotoučku planety vyskytne 8.4. ve 22h 15m SEČ a 11.4. v 19h 45m SEČ.
     Úkazy Jupiterových měsíčků: 7.4. bude od 17h 22m SEČ do 21.00 SEČ přechod měsíce Ganymed; 7.4. bude probíhat od 22.00 SEČ do 01h 39m SEČ přechod stínu měsíce Ganymed; 8.4. bude probíhat  od 20h 31m SEČ do 23h 25m SEČ přechod měsíce Europa; 8.4. bude probíhat od 22h 51m SEČ do 01h 45m SEČ přechod stínu měsíce Europa.
 
     Saturn (0,4 mag) se začíná na obloze objevovat kolem půl jedenácté. Kolem třetí ráno je asi 20° nad jihem. Vychází před půl jedenáctou (pro Vyškov ve 22h 22m SEČ).

     Slunce je zase méně aktivní. Na povrchu je  pouze jediná oblast se skvrnami. Dnes Slunce vyšlo po páté ráno a zapadne po půl sedmé večer (pro Vyškov v 18h 32m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 5h 09m SEČ a zapadá v 18h 38m SEČ. 

     Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) již pomalu slábne, ale stále je v dosahu triedrů a malých dalekohledů. V průběhu dubna se bude kometa pohybovat souhvězdím Kasiopeji a pomalu se přesouvá do souhvězdí Kefea. Má velkou komu a krátký ohon.

Vážení přátelé a příznivci pozorování nejen noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu  a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek 

***