6. 5. 2014

Úkazy na obloze 5. 5. - 11. 5. 2014 (19. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v devatenáctém týdnu roku 2014. Měsíc je ve středu v první čtvrti.  Aktivita Slunce se opět zvýšila, uvidíme co udělá tento týden.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. Celé informace o dění na obloze v daném týdnu najdete na www stránkách Evy Neureiterové: www.pozemstanka.cz.

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je ve středu 7. května v první čtvrti. Přelety ISS pokračují tento týden na denní obloze a občas mohou křižovat sluneční disk. Na večerní obloze je vidět Jupiter, který skýtá nádhernou podívanou na oblačné pásy, zapadá hodinu po půlnoci.  Hodinu  a půl před půlnocí vrcholí na obloze Mars. Kolem půl deváté večer vychází Saturn. Od neděle 30. března se již používá letní čas (SELČ = SEČ + 1 hod). V našich informacích na to budeme reagovat tak, že časy uváděné budou také v letním čase (SELČ).

     Měsíc: Měsíc je ve středu 7. května v první čtvrti, která nastane v 5h 16m SELČ. 6. května je Měsíc nejdále od Země (apogeum - 404318 km). 11. května bude Měsíc v konjunkci s Marsem (Měsíc bude 3,4° jižně). Seskupení Měsíce, Marsu, Saturnu a hvězdy Spika v souhvězdí Panny bude viditelné 10. až 14. května po celou noc. Zajímavé pro pozorování i příležitost pro fotografy.  

     Viditelnost planet: Jupiter je vidět hlavně večer a v první polovině noci, zapadá kolem jedné po půlnoci. Nejlépe můžeme planetu pozorovat již večer v souhvězdí Blíženců. Mars je také pozorovatelný v první polovině noci, vrcholí na obloze hodinu a půl před půlnocí v souhvězdí Panny. Kolem půl deváté večer vychází planeta Saturn. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 4,1 mag) je již nesnadně téměř nepozorovatelná ráno pouze pár stupňů nad jihovýchodním obzorem za svítání. Vychází kolem čtvrté ráno (pro Vyškov v 4h 10m SELČ).  Slunce vychází v 5h 24m SELČ.

Jupiterovy měsíce
     Mars (- 0,9 mag) je vidět celou noc v souhvězdí Panny. Jeho jasnost je dosti vysoká a průměr kotoučku dosahuje 15". Mars vychází za světla a vrcholí hodinu a půl před půlnocí (pro Vyškov ve 22h 37m SELČ), kdy je asi 30° nad obzorem a upoutá nás svoji načervenalou barvou. Na jeho povrchu lze dobře pozorovat marsovskou polární čepičku a tmavé útvary na povrchu.

     Jupiter (- 2,0 mag) je vidět hned po setmění nad jihozápadem v souhvězdí Blíženců. Je viditelný hlavně v první polovině noci a zapadá hodinu po půlnoci (pro Vyškov v 1h 10m SELČ). Nabízí krásnou podívanou. Již malý dalekohled při klidném vzduchu ukáže řadu detailů v jeho atmosféře. 
     Velká rudá skvrna prochází středem kotoučku planety 5. května ve 23h 00m SELČ; 8. května ve 20h 35M SELČ a 10. května ve 22h 10m SELČ.
     Zajímavé úkazy měsíců Jupiteru: 9. května bude vidět od 19h 57m SELČ do 22h 39m SELČ přechod měsíce Europa; 9. května končí ve 21h 30m SELČ zatmění měsíce Ganymed; 9. května začíná ve 22h 06m SELČ přechod stínu měsíce Europa; 10. května bude vidět od 20h 10m SELČ do 22h 26m SELČ přechod měsíce Io a 11. května končí ve 20h 48m SELČ zatmění měsíce Io. Obrázek ukazuje polohu galileovských měsíců.

     Saturn (0,1 mag) zůstává nejlépe pozorovatelný kolem půlnoci v souhvězdí Vah. Kolem jedné po půlnoci se dostává až 25° nad jižní obzor, vychází kolem půl deváté večer (pro Vyškov ve 20h 23m SELČ). Úhlový průměr má přes 18".

     Slunce mělo opět vyšší aktivitu. Přechodné období menšího počtu skvrn skončilo velkým nárůstem nových skvrn. Erupční aktivita je zatím nízká, ale to se vmůže změnit tento týden. Dnes Slunce vyšlo kolem půl šesté ráno (pro Vyškov v 5h 24m SELČ) a zapadne po osmé večer (pro Vyškov v 20h 14m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 5h 16m SELČ a zapadá ve 20h 21m SELČ.  

     Přelety ISS se dějí na denní obloze. 

     Meteorický roj Éta Aquaridy je jarním rojem, jehož maximum nastane zítra v úterý 6. května ráno kolem deváté hodiny letního středoevropského času. Tedy již dnešní noc by měla být vhodná pro pozorování. Nejlepší příležitost bude z 5. května na 6. května mezi 2. a 4. hodinou ranní. V tuto dobu můžeme spatřit až 8 meteorů za hodinu. Meteory vylétají ze souhvězdí Vodnáře. Díky vhodné fázi Měsíce, který je na večerní obloze, jsou podmínky ke sledování roje letos ideální. Je to příležitost pro fotografy, neboť stačí jen vzít fotografický přístroj s širokoúhlým objektivem umístit ho na stativ zaměřit do souhvězdí Vodnáře a spustit závěrku. Meteory tohoto roje pocházejí z prachové stopy komety 1P/Halley.

     Kometa na obloze: slabší kometa C/2012 K1 (PanSTARRS) je dobře viditelná vysoko na obloze, začátkem května prochází pod Velkým vozem. Její jasnost je kolem 9 mag. 

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek 

***