23. 4. 2014

Úkazy na obloze 22. 4. - 27. 4. 2014 (17. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

 dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v sedmnáctém týdnu roku 2014. Měsíc je dnes v poslední čtvrti. Aktivita Slunce je zvýšená uvidíme co udělá tento týden.
Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. Celé informace o dění na obloze v daném týdnu najdete na www stránkách Evy Neureiterové: www.pozemstanka.cz.

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je dnes (22.4.2014) v poslední čtvrti. V noci z dneška na zítřek (22./23. dubna) vrcholí aktivita meteorického roje Lyrid, jak jsem Vás o tom informoval v minulém týdnu. Venuše je ráno velice nízko nad jihovýchodní obzorem.  Vysoko na večerní obloze je vidět Jupiter, který skýtá nádhernou podívanou na oblačné pásy.  Kolem šesté večer vychází Mars. Zhruba dvě a půl hodiny před půlnocí vychází Saturn. Končí večerní přelety stanice ISS. Od neděle 30. března se již používá letní čas (SELČ = SEČ + 1 hod). V našich informacích na to budeme reagovat tak, že časy uváděné budou také v letním čase (SELČ).

     Měsíc: Měsíc je dnes (tj. 22.dubna 2014) v poslední čtvrti , která nastala v 9h 52m SELČ. 23. dubna je Měsíc nejblíže Zemi (přízemí-perigeum 369 729 km). 25. dubna je Měsíc v konjunkci s Venuší (Měsíc bude 3,4° severně; Měsíc je v blízkosti Venuše pozorovatelný 25. a 26. dubna ráno nad východním obzorem).   

     Viditelnost planet: Jupiter je vidět hlavně večer a v první polovině noci, zapadá kolem druhé hodiny ranní. Nejlépe můžeme planetu pozorovat již večer v souhvězdí Blíženců. Mars je také pozorovatelný v první polovině noci, vrcholí na obloze před půlnocí v souhvězdí Panny. Dvě a půl hodiny před půlnocí vychází planeta Saturn. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 4,1 mag) je již nesnadně pozorovatelná ráno pár stupňů nad jihovýchodním obzorem za svítání. Vychází kolem půl páté ráno (pro Vyškov v 4h 30m SELČ).   

     Mars (- 1,3 mag) je vidět celou noc v souhvězdí Panny. Jeho jasnost je maximální a průměr kotoučku dosahuje 15". Mars vychází již kolem šesté večer (pro Vyškov v 17h 57m SELČ) a vrcholí před půlnocí (pro Vyškov ve 23h 42m SELČ), kdy je asi 30° nad obzorem a upoutá nás svoji načervenalou barvou. Rozumné výšky pro pozorování již dosahuje kolem deváté. Na jeho povrchu lze dobře pozorovat marsovskou polární čepičku a tmavé útvary na povrchu. 
Jupiterovy měsíce

     Jupiter (- 2,2 mag) je vidět hned po setmění vysoko nad jihozápadem v souhvězdí Blíženců. Je viditelný hlavně v první polovině noci a zapadá kolem druhé po půlnoci (pro Vyškov v 1h 54m SELČ). Nabízí krásnou podívanou. Již malý dalekohled při klidném vzduchu ukáže řadu detailů v jeho atmosféře. Ještě za světla kolem šesté večer (pro Vyškov ve 17h 49m SELČ) je Jupiter 60° nad jihem.
     Velká rudá skvrna prochází středem kotoučku planety 23. dubna ve 23h 00m SELČ a 26. dubna ve 20h 35m SELČ.
     Zajímavé úkazy měsíců Jupiteru: 22. dubna končí ve 22h 43m SELČ zatmění měsíce Kallisto; 24. dubna začíná ve 21h 42m SELČ přechod měsíce Io a ve 22h 56m SELČ začíná přechod stínu měsíce Io po kotoučku Jupiteru a 25. dubna končí ve 22h 30m SELČ zatmění měsíce Io. Obrázek ukazuje polohu galileovských měsíců.

     Saturn (0,1 mag) zůstává nejlépe pozorovatelný před a po půlnoci v souhvězdí Vah. Ráno (kolem druhé) se dostává až 25° nad jižní obzor, vychází asi dvě a půl hodiny před půlnocí (pro Vyškov ve 21h 20m SELČ). Úhlový průměr má přes 18". 

     Slunce bylo více aktivní, projevuje se to velkým počtem skvrnek. Od 20. dubna je Slunce ve znamení Býka. Dnes Slunce vyšlo před šestou ráno (pro Vyškov v 5h 47m SELČ) a zapadne kolem osmé večer (pro Vyškov v 19h 55m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 5h 40m SELČ a zapadá ve 20h 01m SELČ. Tedy Slunce je již více než 14 hodin nad obzorem a noci se zkracují. 

     Přelety ISS večer skončily. 

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek 


***