11. 8. 2013

Úkazy na obloze 5. 8. - 11. 8. 2013 (32. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze ve dvaatřicátém týdnu roku 2013. Měsíc je zítra (tj. 6. 8. 2013) v novu. Pro sledování slabých objektů jsou vhodné podmínky po většinu noci, koncem týdne (neděle)bude nad západním obzorem večer trochu rušit Měsíc, který se blíží do první čtvrti (14. 8. 2013).
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.
Ve všech časových údajích budeme používat již zavedený středoevropský letní čas (SELČ). SELČ = (SEČ + 1 hod) nebo (UT + 2 hod). SEČ-středoevropský čas, UT-světový čas, čas na nultém poledníku.

     Ve Wordu tyto úkazy ke stažení ZDE.

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je zítra v novu. Vidět můžeme prakticky všechny planety, večer po setmění je vidět nízko nad západním obzorem Venuše výše nad obzorem potom planeta Saturn. V noci je vidět (už ale dalekohledem) planeta Neptun a Uran. Ráno před východem Slunce je nízko nad východním obzorem planeta Merkur a výše nad obzorem pak planeta Mars a Jupiter. Přelety ISS se z ranní oblohy přesouvají na večerní.

Měsíc:
     Měsíc bude zítra 6. srpna ve 23h 50m SELČ v novu. Tedy v tomto týdnu jsou vhodné pozorovací podmínky pro sledování slabých objektů po celou noc.

Viditelnost planet:
     po setmění je vidět nízko téměř na západě Venuše, jako výrazná hvězda za soumraku.  Saturn už se také přesouvá nad západní obzor, zapadá kolem jedenácté večer. Jupiter je vidět ráno nad jihovýchodním obzorem, vychází asi tři hodiny před východem Slunce. Na ranní obloze se ukáže před východem Slunce načervenalý Mars, který je níže k obzoru než Jupiter. Planeta Merkur je vidět ráno nízko nad východním obzorem, vychází asi hodinu a půl před východem Slunce, takže už je pozorovatelný v ranním šeru.  Uran je na obloze téměř celou noc v souhvězdí Ryb a Neptun je rovněž téměř celou noc v souhvězdí Vodnáře. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek. 

Saturn
     (0,7 mag) se přesunul na jihozápadní oblohu a dá se pozorovat po setmění v souhvězdí Panny, vlevo od jasné hvězdy Spiky. Už není večer moc vysoko, jeho výška nad obzorem už je jen něco přes deset stupňů. Stále můžeme pozorovat jeho krásně rozevřený prstenec. Saturn zapadá kolem jedenácté hodiny večer (pro Vyškov ve 23h 13m SELČ). Větším dalekohledem můžeme vidět i největší měsíc Titan. V případě dobrých pozorovacích podmínek můžeme vidět mezeru v prstenci zvanou Cassiniho dělení. 

Venuše 
Jupiterovy měsíce
     (- 4,0 mag) je nízko téměř nad západním obzorem zapadá kolem půl desáté hodiny (pro Vyškov ve 21h 37m SELČ). Je to asi hodinu po západu Slunce, takže je nad západem ještě dost světla, ale její jasnost je natolik velká, že ji nemůžeme přehlédnout. 

Mars
     (1,6 mag) je vidět asi dvě a půl hodiny před východem Slunce ráno nad východním obzorem, vychází kolem třetí ráno (pro Vyškov ve 2h 57m SELČ). 

Merkur 
     (- 1,0 mag) je na ranní obloze ještě blíže k východnímu obzoru pod planetou Mars, je obtížně pozorovatelný v šeru hodinu a půl před východem Slunce. 

Jupiter
     (- 2,0 mag) je vidět asi tři hodiny před východem Slunce ráno nad východním obzorem (pro Vyškov ve 2h 27m SELČ). Můžeme pozorovat i Galileovské měsíce. Obrázek ukazuje jejich polohu. 

Uran
     (5,8 mag) je převážně vidět téměř celou noc v souhvězdí Ryb, vychází kolem desáté (pro Vyškov ve 22 h 09m SELČ). 

Neptun
     (7,8 mag) už můžeme vidět také téměř celou noc v souhvězdí Vodnáře, vychází kolem deváté večer (pro Vyškov ve 20h 59m SELČ).

Polohu planety Uran a Neptun zachycuje přiložený wordovský soubor ZDE. 

Slunce:
     bylo pokryto řadou skvrn, ale jeho erupční aktivita byla velmi nízká. Uvidíme jak se bude situace vyvíjet v tomto týdnu. Na začátku týdne Slunce vychází kolem půl šesté ráno (pro Vyškov ve 5h 32m SELČ) a zapadá před půl devátou večer (pro Vyškov ve 20h 22m SELČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 5h 36m SELČ a zapadá ve 20h 17m SELČ. Opět se nám noc prodlužuje, noci v srpnu jsou již delší, oproti červnu se nám noc protáhla už o hodinu a půl. 

Perseidy (někdy nazývané "Slzy svatého Vavřince)
     asi nejznámější meteorický roj bude mít maximum kolem 12. srpna. Ale již v tomto týdnu můžeme pozorovat zvýšenou aktivitu průletů atmosférou. Nejvíce Perseid lze spatřit tradičně nad ránem, kdy je radiant v souhvězdí Persea nejvýše nad obzorem. Polohu radiantu zachycuje připojený obrázek.  Mateřským tělesem tohoto roje je krátkoperiodická kometa 109P/Swift-Tuttle. Maximum frekvence se předpokládá kolem 80 pádů za hodinu.
     Pro rok 2013 se předpokládá, že maximum roje Perseid nastane 12. srpna mezi 20h 15m SELČ až 22h 45m SELČ. 14. srpna nastává první čtvrť Měsíce. V době maximální činnosti roje je tedy Měsíc jen 5 dní po novu a 12. srpna 2013 zapadá Měsíc ve 22h 15m SELČ. Radiant Perseid se dostává do pozorovatelné polohy kolem půl jedenácté večer. Nejlepší pozorovací podmínky jsou tedy v druhé polovině noci. 

ISS přechází z ranní oblohy na oblohu večerní:
Datum              Začátek        Směr                          Konec         Směr
05.8.                 23h 17m       západojihozápad       23h 21m     severosecerovýchod
06.8.                 22h 28m       západojihozápad       22h 34m     východoseverovýchod
07.8.                 21h 40m       jihozápad                  21h 46m     východoseverovýchod
07.8.                 23h 17m       západ                       23h 21m     severovýchod
08.8.                 22h 28m       západ                       22h 34m     východoseverovýchod
09.8.                 21h 39m       západojihozápad       21h 46m      východoseverovýchod
09.8.                 23h 16m       západoseverozápad   23h 20m      severoseverovýchod
10.8.                 22h 28m       západ                       22h 33m      východoseverovýchod
11.8.                 21h 39m       západ                       21h 46m      východoseverovýchod
12.8.                 20h 50m       západ                       20h 57m      východoseverovýchod
12.8.                 22h 27m       západoseverozápad   22h 31m      východoseverovýchod   
Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování 
Váš Petr Hájek