24. 6. 2013

Úkazy na obloze 24. 6. - 30. 6. 2013 (26. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v šestadvacátém týdnu roku 2013. Měsíc se blíží pomalu do poslední čtvrti (30. června) po úplňku (neděle 23. června). Měsíc tedy ruší svým svitem pozorování téměř celou noc.

Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.
Ve všech časových údajích budeme používat již zavedený středoevropský letní čas (SELČ). SELČ = (SEČ + 1 hod) nebo (UT + 2 hod). SEČ-středoevropský čas, UT-světový čas, čas na nultém poledníku.

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

Měsíc je v neděli 30. června v úplňku. Večer je vidět Venuše a planeta Saturn. Skončily večerní přelety ISS. 

Měsíc:

Měsíc je v neděli 30. června v 6h 54m SELČ v poslední čtvrti. V polovině týdne Měsíc vychází ve 22h 50m SELČ, koncem týdne vychází až po půlnoci 00h 09m SELČ.  

Viditelnost planet:

Po setmění je vidět nízko nad severozápadním obzorem Venuše. Saturn uvidíme nejlépe v první polovině noci. Jupiter je nepozorovatelný. Na ranní obloze se ukáže před východem Slunce načervenalý Mars. Uran je na ranní obloze v souhvězdí Ryb a Neptun je na ranní obloze v souhvězdí Vodnáře. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

Saturn (0,4 mag) se dá již pozorovat po setmění v souhvězdí Panny, asi 12° východně od hvězdy Spika v Panně. Jeho výška nad obzorem není ideální (pouze necelých 30° ), ale vynahrazuje to pěkně rozevřený prstenec kolem planety. Nejvýše nad obzorem je kolem půl deváté večer (pro Vyškov v 20h 34m SELČ) a zapadá v 01h 49m SELČ.  Větším dalekohledem můžeme vidět i největší měsíc Titan. V případě dobrých pozorovacích podmínek můžeme vidět mezeru v prstenci zvanou Cassiniho dělení. 
Venuše (-3,9 mag) je nízko nad severozápadním obzorem zapadá o půl jedenácté (pro Vyškov v 22h 32m SELČ).
Mars (1,5 mag) je vidět asi hodinu před východem Slunce nízko nad východním obzorem, vychází kolem půl čtvrté ranní (pro Vyškov ve 3h 34m SELČ).
Uran (5,9 mag) je převážně na ranní obloze v souhvězdí Ryb, vychází po půlnoci (pro Vyškov v 00 h 43m SELČ).
Neptun (7,9 mag) je vidět v druhé polovině noci v souhvězdí Vodnáře, vychází o půl dvanácté (pro Vyškov ve 23h 33m SELČ).

Slunce bylo  nadále méně aktivní. O víkendu na jeho "povrchu" byla řada skvrn. Na začátku týdne Slunce vychází před pátou ráno (pro Vyškov ve 4h 48m SELČ) a zapadá kolem deváté večer (pro Vyškov ve 21h 02m SELČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází ve 4h 49m SELČ a zapadá ve 21h 01m SELČ. Právě v tomto období jsou nejdelší dny a nejkratší noci. Prakticky v tuto dobu nenastává astronomická noc, kdy je Slunce minimálně 18° pod obzorem. 

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, po deštích snad zase jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování.
Váš Petr Hájek