29. 4. 2013

Úkazy ve dnech 29. 4. - 5. 5. 2013 (18. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,
 
     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v osmnáctém týdnu roku 2013. Měsíc je ve čtvrtek 2. května v poslední čtvrti. Kometa PanSTARRS, která je cirkumpolární (nezapadá pod obzor celou noc) zeslábla. Večer při jejím pozorování neruší Měsíc. Přelety ISS jsou ve dne, takže běžné pozorování není možné.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.
     Ve všech časových údajích budeme používat již zavedený středoevropský letní čas (SELČ). SELČ = (SEČ + 1 hod) nebo (UT + 2 hod). SEČ-středoevropský čas, UT-světový čas, čas na nultém poledníku.
 
A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat? 
 
     Měsíc je ve čtvrtek 2. května v poslední čtvrti. V tomto týdnu jsou tedy vhodné podmínky pro pozorování slabších objektů po setmění v první polovině noci. Po západu Slunce můžeme pozorovat planetu Jupiter, celou noc můžeme pozorovat Saturn. Vrcholit bude meteorický roj éta Aquaridy.
 
Měsíc:
     Měsíc je ve čtvrtek 2. května ve 13h 14m SELČ v poslední čtvrti. V tento den Měsíc vychází v 01h 08m SELČ a zapadá až 3. května ráno v 10h 47m SELČ. V noci ze soboty 4. května na neděli 5. května vychází až v 02h 44m SELČ.
 
Viditelnost planet:
     po setmění můžeme ještě vidět planetu Jupiter nízko nad severozápadním obzorem. Večer a v druhé polovině noci vévodí na obloze druhá největší planeta Saturn, která vychází již kolem půl osmé hodiny večerní. Planeta Mars a Uran jsou rovněž nepozorovatelné. Neptun je na ranní obloze před východem Slunce v souhvězdí Vodnáře. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.
 
Jupiter
     (- 2,0 mag) najdeme večer už poměrně nízko nad severozápadním obzorem v souhvězdí Býka.

Zapadá kolem jedenácté (pro Vyškov v 23h 18m SELČ). Jupiter je tedy nejvhodnějším planetárním objektem již večer a v první polovině noci, je však již nízko nad západním obzorem. Zhoršuje se také pozorování oblačných pásů, Velké rudé skvrny i jeho čtyř Galileovských měsíců - Io, Europa, Kallisto a Ganymed. Velká rudá skvrna přechází středem kotoučku planety: 1.5. ve 22h 05m SELČ. Měsíce nám připraví zajímavou podívanou: Dnes 29.4. nastane dvojúkaz měsíců - nejprve skončí zatmění měsíce Io (ve 21h 10m SELČ) a potom začne zákryt měsíce Euripy (ve 21h 36m SELČ. Ve středu 1.5. ve 21h 08m SELČ opustí stín měsíce Europy kotouč Jupiteru. Přiložený obrázek ukazuje schematicky pohyb Galileovských měsíců v tomto týdnu a jejich aktuální polohu.
 
Saturn
     (0,2 mag) se dá již pozorovat kolem deváté večer v souhvězdí Vah. V neděli 28. dubna prošel opozicí, takže bude viditelný prakticky celou noc. Jeho výška nad obzorem není ideální (pouze necelých 25° ), ale vynahrazuje to pěkně rozevřený prstenec kolem planety. V tomto týdnu vychází kolem půl osmé večer (pro Vyškov v 19h 30m SELČ), nejvýše nad obzorem je po půlnoci (pro Vyškov v 00h 38m SELČ). Větším dalekohledem můžeme vidět i největší měsíc Titan. V případě dobrých pozorovacích podmínek můžeme vidět mezeru v prstenci zvanou Cassiniho dělení.
 
Slunce
     je stále velmi aktivní, na jeho povrchu je řada skvrn. Na začátku týdne Slunce vychází kolem půl šesté ráno (pro Vyškov v 5h 30m SELČ) a zapadá kolem osmé večer (pro Vyškov v 20h 09m SELČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází už v 5h 25m SELČ a zapadá v 20h 13m SELČ.
 
Kometa C/2011 L4 (PanSTARRS) je cirkumpolární, je vidět večer i ráno a nezapadá pod obzor.
     Kometa výrazně zeslábla, atále je však v dosahu většiny amatérských dalekohledů. Prolétla souhvězdím Cassiopei a vlétá do couhvězdí Cefea. Nachází se v místech, kde se vyskytuje mlhovina NGC 7822. Vizuálně již kometa není moc atraktivní, ale fatograficky je to stále zajímavý objekt.
 
Meteorický roj éta Aquaridy:
     na konci týdne 5. a 6. května lze očekávat maximum činnosti meteorického roje éta Aquaridy, který je tvořen částicemi uvolněnými z Halleyovy komety. . Země se s prachem Halleyovy komety setkává dvakrát ročně, druhý roj jsou známé podzimní Orionidy. Při maximu Aquarid se dá očekávat 10 meteorů za hodinu.
 
Přelety ISS
     v tomto týdnu pokračují ve dne. 30. dubna v 16.30 hod proběhne v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově přednáška s názvem: "Hubbleův kosmický dalekohled a klenoty noční oblohy". V přednášce RNDr. Petra Hájka se posluchači seznámí s více než 20 letou historií kosmického dalekohledu a se zajímavými snímky různých objektů ve vesmíru ve srovnání s tím, jak je můžeme vidět amatérskými přístroji.
 
Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, snad už jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování.
Váš Petr Hájek 


...