26. 11. 2013

Úkazy na obloze 25. 11. - 1. 12. 2013 (47. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v osmačtyřicátém týdnu roku 2013. Měsíc je dnes v poslední čtvrti. V průběhu týdne nám tedy Měsíc bude rušit pozorování slabých objektů v druhé polovíně noci a k ránu, naštěstí intenzita svitu se snižuje se zmenšujícím se srpkem Měsíce.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc bude mezi poslední čtvrtí a novem, který nastává 3. prosince. Večer po setmění je vidět nejlépe nízko nad jižním až jihozápadním obzorem Venuše. Později můžeme již jen pomocí dalekohledu vidět planetu Uran a Neptun. V první polovině noci vychází Jupiter, nejlépe bude vidět po půlnoci. V druhé polovině noci vychází Mars. Aktivita Slunce poklesla. Na ranní obloze bude pouhým okem viditelná kometa Lovejoy.

Měsíc:
     Měsíc je dnes 25. listopadu ve 20h 29m SEČ v poslední čtvrti. V druhé polovině noci částečně omezí svým svitem pozorování slabých objektů. Ráno 27. listopadu tvoří Měsíc dvojici s planetou Mars. V sobotu už bude pouze malý srpek vidět pod hvězdou Spica v souhvězdí Panny. V neděli ráno 1. prosince Měsíc se téměř "dotkne" hvězdy Zuben Elgenubi (alfa za souhvězdí Vah). Nedaleko nad východním obzorem bude zářit zase Saturn a pod ním Merkur. 

Viditelnost planet:
     po setmění je vidět nízko téměř na jihu až jihozápadě Venuše, jako výrazná hvězda těsně po západu Slunce, určitě ji nemůžeme přehlédnout. Později vychází Jupiter (kolem sedmé večer), který je nejlépe vidět po půlnoci v souhvězdí Blíženců, nad ránem už je přes 50° vysoko nad obzorem. Po půlnoci vychází načervenalá planeta Mars. Ráno je téměř 30° nad obzorem. Uran je na obloze vidět hlavně v první polovině noci v souhvězdí Ryb (zapadá před půl třetí ráno) a Neptun je vidět v první polovině noci v souhvězdí Vodnáře, zapadá kolem jedenácté večer. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek. 

Merkur
     (cca - 0,5 mag) je vidět za ranního svítání, vystupuje jen nevysoko nad jihovýchodní obzor. Poblíž planety se promítají také komety Encke a ISON. 

Venuše 
     (- 4,6 mag) je nízko téměř nad jižním až jihozápadním obzorem jako večernice, dosahuje maximálního jasu a zapadá po půl sedmé večer (pro Vyškov v 18h 41m SEČ). Přesto je díky své velké jasnosti za dobrého počasí nepřehlédnutelným tělesem. Mizí za obzorem dvě a tři čtvrtě hodiny po západu Slunci. 

Mars
Jupiterovy měsíce
     (1,3 mag) je vidět v druhé polovině noci.  Vychází kolem jedné ráno (pro Vyškov v 00h 50m SEČ). Nad ránem je 30° nad obzorem a upoutá nás svoji načervenalou barvou. Prochází pod souhvězdím Lva. 

Jupiter
     (- 2,5 mag) je vidět v souhvězdí Blíženců. Vychází kolem sedmé večer (pro Vyškov ve 19h 03m SEČ). Kolem třetí ráno najdeme Jupiter 50° nad jihem. 
     Velká rudá skvrna prochází středem kotoučku planety dnes ve 23h 45m SEČ, 27. listopadu v 5h 30m SEČ, 28. listopadu v 21h 15m SEČ, 29. listopadu v 7h 10m SEČ a 30. listopadu ve 22h 50m SEČ. 
     Zajímavé úkazy měsíců Jupiteru: 27. listopadu přechází stín měsíce Io na kotouči planety od 6h 46m SEČ; 30. listopadu měsíc Io přechází před Jupiterem od 20h 33m SEČ do 22h 48m SEČ a 30. listopadu přejde stín na kotoučku planety od měsíce Europa od 23h 36m SEČ. Obrázek ukazuje polohu galileovských měsíců. 

Uran
     (5,7 mag) je vidět převážnou část noci v souhvězdí Ryb, vrcholí už večer a zapadá kolem půl třetí ráno (pro Vyškov ve 2h 25m SEČ). Jeho pozice na obloze je výhodná k jeho vyhledání, protože se můžeme "odrazit" od hvězdy delta Psc (4,4 mag).  Jeho kotouček již rozlišíme při stonásobném zvětšení. 

Neptun
     (7,8 mag) už můžeme vidět v první polovině noci v souhvězdí Vodnáře, zapadá kolem jedenácté (pro Vyškov ve 23h 02m SEČ).  Vyhledat ho můžeme v dalekohledu od hvězdy sigma Aqr, která je vidět okem (4,8 mag), od této hvězdy je Neptun 1,5° doprava. Obklopen je třemi podobně jasnými hvězdami, přičemž Neptun je jakoby v těžišti jejich trojúhelníku. V dalekohledu o průměru nad 25 cm bychom měli vidět mrňavý namodralý kotouček i s měsícem Triton (13,5 mag). 

Slunce
     snížilo viditelně svoji aktivitu, na Slunci je výrazně méně skvrn. Tento trend se může ale během týdne změnit a Slunce opět zvýší svoji aktivitu. Dnes Slunce vyšlo po sedmé ráno (pro Vyškov v 7h 17m SEČ) a zapadne ve čtyři (pro Vyškov v 16h 00m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 7h 24m SEČ a zapadá v 15h 56m SEČ. 

Kometa ISON je konečně u Slunce a kometa Lovejoy bude vidět pouhýma očima.
     Očekávaný průlet komety ISON nějaký ten milion km kolem Slunce nastane ve čtvrtek 28. listopadu. Kometa se v posledních dnech zjasňovala a zdálo se, že k žádnému rozpadu nedošlo. Na kometu se bude možno dívat v přímém přenosu na snímcích slunečních observatoří na internetu.
     Kometa C/2013 R1 (Lovejoy)  bude tento týden viditelná v oblasti souhvězdí Honících psů a Pastýře. Ve spojnici oje Velkého vozu. Kometa bude za tmy nad ránem krásně viditelná pouhým okem. V dalekohledu nás upoutá také ohon. Její jasnost je nyní kolem páté magnitudy. 

Přelety ISS nejsou  tento týden viditelné.

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek



***