5. 3. 2013

Úkazy ve dnech 4. 3. - 10. 3. 2013 (10. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v desátem týdnu roku 2013. Měsíc je dnes 4. března v poslední čtvrti a postupně ubývá do novu (11. března). Postupně s ubývajícím Měsícem se budou zlepšovat pozorovací podmínky pro slabé objekty.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.
     Ve všech časových údajích budeme používat středoevropský čas (SEČ).

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc se blíží z dnešní poslední čtvrti do fáze novu, který nastane v pondělí 11. března. V první polovině noci jsou ideální podmínky pro pozorování planety Jupiter, druhá polovina noci je výhodná pro pozorování druhé největší planety sluneční soustavy - Saturnu.

Měsíc:
     Měsíc je dnes 4. března v poslední čtvrti ve 22 h 52 m. Postupně vychází Měsíc později a později až koncem týdne vychází ráno kolem páté hodiny. 6. března je Měsíc nejblíže k Zemi (369 921 km). 11. března je Měsíc v novu (20 h 51 m).

Viditelnost planet:
     večerní obloze vévodí planeta Jupiter (je vidět až do jedné hodiny po půl noci, kdy zapadá). Venuše je nepozorovatelná pro svoji blízkost u Slunce. Po půlnoci je potom vidět druhá největší planeta Saturn, která se objeví na obloze kolem půl jedenácté hodiny. Planeta Uran je nad západním obzorem asi hodinu po západu Slunce v souhvězdí Ryb, takže je prakticky nepozorovatelný, a Neptun je nepozorovatelný.
Jupiterovy měsíce

Merkur je napozorovatelný.

Venuše je nepozorovatelná.

Mars je nepozorovatelný.

Jupiter
     (- 2,3 mag) je dominantním pozorovacím objektem v první polovině noci v souhvězdí Býka. Kulminuje (nejvýše nad obzorem) kolem půl šesté večer (pro Vyškov v 17 h 20 m SEČ) a zapadá už kolem jedné po půl noci (pro Vyškov v 1 h 14 m SEČ). Jupiter je tedy nejvhodnějším planetárním objektem již večer a v první polovině noci. Jsou krásně vidět jeho oblačné pásy, Velká rudá skvrna i jeho čtyři Galileovské měsíce - Io, Europa, Kallisto a Ganymed. Přiložený obrázek ukazuje schematicky pohyb Galileovských měsíců v tomto týdnu a jejich aktuální polohu.

Saturn
     (0,4 mag) se nachází na ranní obloze v souhvězdí Vah. Je krásně pozorovatelný prstenec. V tomto týdnu vychází kolem půl jedenácté (pro Vyškov v 22 h 29 m SEČ), nejvýše nad obzorem je kolem půl čtvrté ráno (pro Vyškov ve 3 h 35 m SEČ). Jeho výška nad obzorem je však pouze necelých 30°. Větším dalekohledem můžeme vidět i největší měsíc Titan. V případě dobrých pozorovacích podmínek mezeru v prstenci zvanou Cassiniho dělení.

Uran
     (5,8 mag) se nachází v souhvězdí Ryb. Uran zapadá v tomto týdnu kolem půl osmé večer (pro Vyškov v 19 h 35 m SEČ). Vzhledem k tomu, že i Slunce zapadá kolem šesté hodiny (pro Vyškov v 17 h 43 m), tak je pozorování Uranu již prakticky velice obtížné.

Neptun je nepozorovatelný.

Slunce
     nejeví opět vyšší aktivitu. Je otázkou, kdy bude v roce 2013 to očekávané maximum sluneční činnosti. Na začátku týdne Slunce vychází kolem půl sedmé ráno (pro Vyškov v 6 h 24 m SEČ) a zapadá kolem šesté odpoledne (pro Vyškov v 17 h 43 m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází už v 6 h 18 m a zapadá v 17 h 48 m.

Kometa C/2011 L4 (PanSTARRS) na březnové obloze
     Již jsme Vás informovali o možné viditelnosti velice "nadějné komety" PanSTARRS, která se pomalu přesouvá z jižní oblohy na severní. Kometa se k Zemi nejvíce přiblíží 5. března na 165 mil. km. O čtyři dny později projde asi 50 mil. km od Slunce. V té době bude nejjasnější, ale bude beznadějně utopena v záři Slunce. První šanci tuto kometu na severní obloze vidět budeme mít po 11. březnu. Mapky na její vyhledání byly již v našich informacích zveřejněny. Pokud se vydáme někam za město na pozorování této komety, tak musíme mít na paměti, že musíme mít dobrý výhled na západní obzor, kde nám nebude vadit žádná překážka. Nejlépe by bylo zvolit nějaký kopec odkud vidíme volný západní obzor. Pátrat po kometě musíme hned po západu Slunce, kometa bude jen několik stupňů nad obzorem, takže zapadne během několika desítek minut. Její poloha se bude zlepšovat, že se bude dostávat výše nad obzor, ale její jasnost bude současně klesat. Velice dobře se po kometě bude pátrat dalekohledem s velkým zorným polem. Takový dalekohled je např. lovecký triedr. Na přiloženém obrázku je schematicky znázorněna poloha komety nad západním obzorem pro snadnější orientaci na obloze.


Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek