12. 8. 2013

Úkazy na obloze 12. 8. - 18. 8. 2013 (33. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze ve třiatřicátém týdnu roku 2013. Měsíc je ve středu 14. 8. 2013 v první čtvrti. Pro sledování slabých objektů jsou vhodné podmínky až v druhé polovině noci, neboť v první polovině začne rušit svým svitem Měsíc.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.
Ve všech časových údajích budeme používat již zavedený středoevropský letní čas (SELČ). SELČ = (SEČ + 1 hod) nebo (UT + 2 hod). SEČ-středoevropský čas, UT-světový čas, čas na nultém poledníku.

     Ve Wordu tyto úkazy ke stažení ZDE.

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je ve středu v první čtvrti. Vidět můžeme prakticky všechny planety, večer po setmění je vidět nízko nad západním obzorem Venuše výše nad obzorem potom planeta Saturn. V noci je vidět (už ale dalekohledem) planeta Neptun a Uran. Ráno před východem Slunce je nízko nad východním obzorem planeta Merkur a výše nad obzorem pak planeta Mars a Jupiter. Přelety ISS probíhají od večerního soumraku. Dnes nastává maximum meteorického roje Perseid. Jsou výhodné podmínky, neboť svým svitem nebude rušit Měsíc.

Měsíc:
     Měsíc bude ve středu 14. srpna v 12h 56m SELČ v novu. Tedy v tomto týdnu jsou vhodné pozorovací podmínky pro sledování slabých objektů až v druhé polovině noci. Vzhledem k poloze Měsíce nízko na ekliptice, bude i Měsíc vidět nízko nad obzorem, pozorování detailů na jeho povrchu bude proto obtížnější. 19. srpna je Měsíc nejblíže Zemi (perigeum - 362 280 km). 

Viditelnost planet:
     po setmění je vidět nízko téměř na západě Venuše, jako výrazná hvězda těsně po západu Slunce, lépe se najde pomocí triedru. Saturn už se také přesouvá nad západní obzor a je velice nízko, zapadá před jedenáctou večer. Jupiter je vidět ráno nad jihovýchodním obzorem, vychází skoro čtyři hodiny před východem Slunce. Na ranní obloze se ukáže před východem Slunce načervenalý Mars, který je níže k obzoru než Jupiter a vychází tři hodiny před východem Slunce. Planeta Merkur je vidět ráno nízko nad východním obzorem, vychází asi hodinu před východem Slunce, takže už je obtížně pozorovatelný v ranním šeru.  Uran je na obloze téměř celou noc v souhvězdí Ryb a Neptun je rovněž téměř celou noc v ouhvězdí Vodnáře. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek. 

Saturn
     (0,7 mag) se přesunul na jihozápadní oblohu a dá se pozorovat po setmění v souhvězdí Panny, vlevo od jasné hvězdy Spiky. Už není večer moc vysoko, jeho výška nad obzorem už je jen něco kolem deseti stupňů nad obzorem. Stále můžeme pozorovat jeho krásně rozevřený prstenec. Saturn zapadá před jedenáctou hodinou večer (pro Vyškov ve 22h 46m SELČ). Větším dalekohledem můžeme vidět i největší měsíc Titan. V případě dobrých pozorovacích podmínek můžeme vidět mezeru v prstenci zvanou Cassiniho dělení. 

Venuše 
     (- 4,0 mag) je nízko téměř nad západním obzorem zapadá kolem půl desáté večer (pro Vyškov ve 21h 23m SELČ). Je to asi hodinu po západu Slunce, takže je nad západem ještě dost světla a k vyhledání možná pomůže triedr. V dalekohledu uvidíme, že je ve fázi čtvrti. 

Mars 
     (1,6 mag) je vidět asi tři hodiny před východem Slunce ráno nad východním obzorem, vychází kolem třetí

ráno (pro Vyškov ve 2h 52m SELČ). 

Merkur 
Jupiterovy měsíce
     (- 1,2 mag) je na ranní obloze ještě blíže k východnímu obzoru pod planetou Mars, je obtížně pozorovatelný v šeru hodinu před východem Slunce. 

Jupiter
     (- 2,0 mag) je vidět skoro čtyři hodiny před východem Slunce ráno nad východním obzorem (pro Vyškov ve 2h 06m SELČ). Můžeme pozorovat i Galileovské měsíce. Obrázek ukazuje jejich polohu. 

Uran
     (5,7 mag) je vidět téměř celou noc v souhvězdí Ryb, vrcholí až před svítáním, vychází kolem desáté (pro Vyškov ve 21 h 41m SELČ). Jeho pozice na obloze je výhodná k jeho vyhledání, protože se můžem "odrazit" od hvězdy delta Psc (4,4 mag), od této hvězdy jdeme dolů a doprava, kde narazíme na dvě hvězdy podobné jasnosti. První hvězda vzdálená asi 2,2° a pak už je Uran vzdálený 3,6°. Jeho kotouček již rozlišíme při stonásobném zvětšení. Polohu Uranu zachyzuje mapka zaslaná ve zpravodaji v minulém týdnu. 

Neptun
     (7,8 mag) už můžeme vidět také téměř celou noc v souhvězdí Vodnáře, vychází kolem půl deváté večer (pro Vyškov ve 20h 31m SELČ). Vyhledat ho můžeme v dalekohledu od hvězdy sigma Aqr, která je vidět okem (4,8 mag), od této hvězdy je Neptun 1,5° doprava. Obklopen je třemi podobně jasnými hvězdami půl stupně nahoru, dolů a doprava. V dalekohledu o průměru nad 25 cm bychom měli vidět mrňavý namodralý kotouček i s měsícem Triton (13,5 mag). 

Slunce
     je zase naprosto klidné, je to velice divné, když má nepochybně mířit do maxima. Skvrn je vidět hodně jsou ale malé a málo aktivní. Uvidíme jak se bude situace vyvíjet v tomto týdnu. Na začátku týdne Slunce vychází po půl šesté ráno (pro Vyškov ve 5h 42m SELČ) a zapadá po osmé večer (pro Vyškov ve 20h 10m SELČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 5h 46m SELČ a zapadá ve 20h 05m SELČ. Opět se nám noc prodlužuje. 

Perseidy (někdy nazývané "Slzy svatého Vavřince)
     asi nejznámější meteorický roj bude mít maximum dnes 12. srpna mezi 20h 15m SELČ až 22h 45m SELČ. Maximum frekvence se předpokládá kolem 80 pádů za hodinu. V době maximální činnosti roje je tedy Měsíc jen 5 dní po novu a 12. srpna 2013 zapadá Měsíc ve 22h 15m SELČ. Radiant Perseid se dostává do pozorovatelné polohy kolem půl jedenácté večer. Nejlepší pozorovací podmínky jsou tedy v druhé polovině noci. 

ISS probíhají od večerního soumraku:
Datum              Začátek        Směr                          Konec         Směr
12.8.                 20h 50m       západ                      20h 57m      východoseverovýchod
12.8.                 22h 27m       západoseverozápad  22h 32m      východoseverovýchod
13.8.                 21h 38m       západoseverozápad  21h 45m      východ
14.8.                 20h 50m       západ                      20h 56m      východoseverovýchod
14.8.                 22h 27m       západoseverozápad  22h 30m      východ
15.8.                 21h 38m       západoseverozápad  21h 44m      východ
16.8.                 20h 49m       západoseverozápad  20h 56m      východ
17.8.                 21h 37m       západoseverozápad  21h 42m      východojihovýchod
18.8.                 20h 49m       západoseverozápad  20h 55m      východ
19.8.                 21h 37m       západoseverozápad  21h 41m      jihojihovýchod

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek

***