11. 8. 2015

Úkazy na obloze 10. 8. - 16. 8. 2015 (33. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze ve třiatřicátém týdnu roku 2015. Měsíc bude v pátek 14. srpna v novu. Aktivita Slunce se zvýšila.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat? 

     Měsíc je v pátek (14. srpna) v novu.Tedy Měsíc tento týden nebude rušit naše pozorování slabých objektů téměř celou noc. S koncem července skončila viditelnost Venuše i planety Jupiter na večerní obloze. Stále musíme mít na paměti, že časy zde uváděné jsou v středoevropském čase SEČ, aby nás to nezmátlo.  Saturn je viditelný v první polovině noci.  Merkur je velice nízko nad západním obzorem po západu Slunce. Planeta Uran je vidět již před půlnocí v souhvězdí Ryb a Neptun je už viditelný v první polovině noci v souhvězdí Vodnáře. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v SEČ. 

     Měsíc: v pátek 14. srpna bude Měsíc v 15h 54m SEČ v novu. V neděli 16. srpna bude úzký srpek Měsíce jen 2° pod Merkurem na denní obloze. Pokud bude jasno a průzračná obloha mohl by Měsíc pomoci při vyhledání planety Merkur. Ale je to dost obtížné neboť Slunce je jen 20°od Měsíce.

     Viditelnost planet: po západu Slunce končí viditelnost Venuše a planety Jupiter. V první polovině noci můžeme vidět planetu Saturn. V první polovině noci pak z planet je nad obzorem Uran a Neptun. Ty však již pouhým okem neuvidíme.   Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Merkur (- 0,9 mag) je vidět nízko nad západním obzorem za soumraku po západu Slunce. Merkur zapadá pro Vyškov ve 19h 57m SEČ.Slunce zapadá v 19h 15m SEČ. Merkur se velice obtížně hledá, le lépe použít triedr.

     Venuše a Jupiter  jsou nepozorovatelné.

     Saturn (0,4 mag) je na obloze v souhvězdí Štíra. Zapadá před jedenáctou večer (pro Vyškov v 22h 50m SEČ). Ještě za světla po šesté hodině je asi 20° nad jihem, později až se setmí je krásně vidět nad "klepety" Štíra nad jihozápadním obzorem. Saturn je sice nízko nad obzorem, ale již v dalekohledech s průměrem kolem 10 cm se ukáže krásný prstenec i Cassiniho dělení. V dalekohledu tohoto průměru již by měl být vidět i největší měsíc Titan. Krásně rozevřený prstenec skýtá nevšední podívanou.  

     Uran (5,8 mag) se nachází v souhvězdí Ryb a vychází po deváté (pro Vyškov vychází v 21h 06m SEČ). Uran se nachází mezi hvězdami zéta Psc (5,1 mag) a hvězdou 88 Psc (6. mag).

     Neptun (7,8 mag) se nachází v souhvězdí Vodnáře a vychází před osmou večer (pro Vyškov vychází ve 19h 50m SEČ). Nachází se necelé 3° západně od hvězdy lambdy Aqr (3,7 mag).

     Slunce bylo na vyšší aktivitě. V minulém týdnu na odvrácené straně Slunce byla silná erupce, uvidíme, jak to bude v tomto týdnu vypadat.  Dnes Slunce vyšlo po půl páté ráno a zapadne již po sedmé večer (pro Vyškov v 19h 18m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází ve 4h 43m SEČ a zapadá v 19h 09m SEČ. Noc se tedy opět prodlužuje.  

     Přelety stanice ISS se odehrávají v první polovině noci.

Datum           Začátek           Směr                              Konec           Směr
10.8.              22h 05m          západoseverozápad     22h 10m        východ
11.8.              21h 12m          západoseverozápad     21h 18m        východ
12.8.              21h 55m          západoseverozápad     22h 00m        východojihovýchod
13.8.              21h 02m          západoseverozápad     21h 08m        východ
14.8.              21h 45m          západoseverozápad     21h 50m        jihojihovýchod
15.8.              20h 52m          západoseverozápad     20h 58m        východojihovýchod
16.8.              21h 35m          západ                         21h 40m        jih
17.8.              20h 42m          západoseverozápad     20h 48m        jihovýchod

     Perseidy 2015 - tento meteorický roj, který je znám pod označením "Slzy svatého Vavřince" je pravděpodobně nejvíce znám i mezi veřejností. Název Perseidy vychází z polohy radiantu (odkud zdánlivě vyletují meteory) v souhvězdí Persea. Původcem Perseid je prach periodické komety 109P Swift-Tuttle. "Slzy svatého Vavřince" - toto označení souvisí s umučením církevního dodnostáře Vyvřince. Údajně několik dní po jeho popravě 10. srpna roku 238 začaly z nebe padat třpytivé slzy a od této události je tento roj takto pojmenován.
     Letošní maximum je stanoveno na 13. srpna nad ránem. V letošním roce jsou výhodné pozorovací podmínky i s ohledem na Měsíc. Ten vychází až za rozbřesku 13. srpna ve 3h 39m SEČ. V maximu bychom měli zaznamenat až 70 meteorů za hodinu. Nejvíce meteorů bude vidět až mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní. Prto pozorování není potřeba žádný přístroj, pouze tmavá jasná obloha mimo město. Je to mtaké příležitost pro fotografy, kdy je možné postavit fotografický přístroj na stativ nasměrovat ho na souhvězdí Perseus, použít objektiv s co nejmenším ohniskem, otevřít závěrku a nechat zaznamenávat pády na CCD snímač.
     Krásné je i romantické pozorování pouhým okem v horizontální poloze, dnešní počasí tomu nahrává, neboť noci jsou vyjímečně teplé. (obr. poloha radiantu Perseid).

     A jeden snímek z MontePa na závěr. Jedná se o Prstencovou mlhovinu v souhvězdí Lyry M 57. Expozice 5 min. přístrojem 80/400mm s použitím snímače Canon 1200D. Snímek pořídil Pavel Foltýn. 

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu  a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek



***