20. 5. 2013

Úkazy ve dnech 20. 5. - 26. 5. 2013 (21. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,
 
     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v jednadvacátém týdnu roku 2013. Měsíc je v sobotu 25. května v úplňku. Koncem týdne bude po západu Slunce nad západním obzorem zajímavé seskupení planet. 20. května vstupuje Slunce do znamení Blíženců.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.
     Ve všech časových údajích budeme používat již zavedený středoevropský letní čas (SELČ). SELČ = (SEČ + 1 hod) nebo (UT + 2 hod). SEČ-středoevropský čas, UT-světový čas, čas na nultém poledníku.
 
A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?
 
     Měsíc je v sobotu 25. května v úplňku. Koncem tohoto týdne končí vhodné podmínky pro pozorování slabších objektů večer a v druhé polovině noci. Končí viditelnost planety Jupiter, přidá se k němu Venuše. Celou noc můžeme pozorovat Saturn.
 
Měsíc:
     Měsíc je v sobotu 25. května v 06h 26m SELČ v úplňku. 22. května bude Měsíc nedaleko hvězdy Spica ze souhvězdí Panny a planety Saturn. 23. května bude Měsíc v konjunkci se Saturnem (Měsíc bude 4,2° jižně, viz. přiložený obrázek). Měsíc vlasně bude 23. a 24. května v blízkosti Saturnu celou noc. 26. května bude Měsíc nejblíže Zemi (perigeum - 358 369 km).
 
Viditelnost planet:
     po setmění končí viditelnost planety Jupiter nad severozápadním obzorem. Postupně se k němu blíží jasnější Venuše. Merkur je nízko nad severozápadním obzorem. Saturn je viditelný celou noc. Uran a Neptun jsou na ranní obloze před východem Slunce v souhvězdí Ryb a Vodnáře. Mars je nepozorovatelný. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.
 
Jupiter
     (-1,9 mag) je večer už jen nízko nad severozápadním obzorem. Zhoršuje se také pozorování oblačných pásů, Velké rudé skvrny i jeho čtyř Galileovských měsíců - Io, Europa, Kallisto a Ganymed. Přiložený obrázek ukazuje schematicky pohyb Galileovských měsíců v tomto týdnu a jejich aktuální polohu. Jupiter zapadá před půl jedenáctou (pro Vyškov ve 22h 18m SELČ).
 
Saturn
     (0,2 mag) se dá již pozorovat po setmění v souhvězdí Panny, asi 15° východně od hvězdy Spika v Panně. Jeho výška nad obzorem není ideální (pouze necelých 25° ), ale vynahrazuje to pěkně rozevřený prstenec kolem planety. V tomto týdnu vychází v šest večer (pro Vyškov v 18h 00m SELČ), nejvýše nad obzorem je v jedenáct (pro Vyškov v 23h 09m SELČ) a zapadá ve 4h 23m SELČ. Větším dalekohledem můžeme vidět i největší měsíc Titan. V případě dobrých pozorovacích podmínek můžeme vidět mezeru v prstenci zvanou Cassiniho dělení.
 
Slunce
     je stále pokryto skvrnami a probíhá zvýšená aktivita. Na začátku týdne Slunce vychází kolem páté ráno (pro Vyškov v 5h 00m SELČ) a zapadá kolem půl deváté večer (pro Vyškov ve 20h 38m SELČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází už ve 4h 57m SELČ a zapadá ve 20h 41m SELČ.
 
Přelety ISS v tomto týdnu jsou viditelné ráno.
Datum           Čas začátku         Směr                       Čas konce     Směr
22.5.               03h 58m              jihojihozápad            04h 04m         východ
23.5.               03h 11m              jih                            03h 15m         východ
24.5.               03h 56m              západojihozápad      04h 03m         východoseverovýchod
25.5.               03h 09m              jihozápad                 03h 14m         východoseverovýchod
26.5.               03h 54m              západ                      04h 02m         východoseverovýchod  


Zajímavé seskupení planet po západu Slunce nad severozápadním obzorem 26. května 2013:
     na konci měsíce května mezi 24. až 28. květnem 2013 budeme moci nízko nad severozápadním obzorem vidět zajímavé seskupení tří planet. Vždy kolem půl desáté SELČ tedy zhruba hodinu po západu Slunce. Bude to zejména příležitost pro fotagrafy. Při seskupení ve tvaru trojúhelníku se zde představí planeta Jupiter, Venuše a Merkur . Vzhledem k tomu, že úkaz bude probíhat nízko nad severozápadním obzorem, bude nutno si vyhledat pozorovací stanoviště s volným obzorem. Podobný úkaz budeme moci pozorovat až v roce 2015.
     Konjunkce planet vzniká projekcí těles na nebeskou klenbu. V prostoru tato tělesa leží spolu se Zemí téměř v přímce a nám se to na nebeskou sféru promítá jako přiblížení těchto těles. Běžné jsou konjunkce Měsíce s planetami (viz. konjunkce Měsíce a Saturnu 23.5.2013). Konjunkce dvou jasných planet je už úkaz vzácnější. Pokud ale dojde k seskupení více než dvou planet, tak se jedná už o vyjímečný úkaz.
     Venuše, Merkur a Jupiter budou k sobě nejblíže 26. května kolem 21.30 SELČ. Nízko nad severozápadním obzorem vytvoří téměř rovnostranný trojúhelník. Každá planeta od obou zbývajících bude vzdálena asi 2°. Nejlépe asi nalezneme nejjasnější Venuši a podle ní i další dvě planety - Jupiter a Merkur.
     24. května mine Merkur jasnou Venuši ve vzdálenosti asi 1,3° (necelých tří měsíčních úplňků). 28. května pak bude výrazné přiblížení Jupiteru s Venuší, obě planety od sebe budou necelý jeden stupeň.
     Seskupení tří planet 26. května 2013 ukazuje přiložený obrázek.
 
Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, snad už jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování.
Váš Petr Hájek