23. 9. 2014

Úkazy na obloze 22. 9. - 28. 9. 2014 (39. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v devětatřicátém týdnu roku 2014. Měsíc je ve středu v novu. Aktivita Slunce se opět snížila, ale bude se asi zvyšovat.   
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je ve středu v novu, tedy tento týden budou vhodné podmínky pro pozorování slabých objektů. Planeta Mars je vidět již jen za soumraku nad jihozápadním obzorem zapadá kolem deváté hodiny večerní. Saturn je již také večer nad jihozápadním obzorem a zapadá již kolem půl deváté večere. V druhé polovině noci stoupá nad obzor nejprve Jupiter a ráno po něm i Venuše. Venuše vychází kolem šesté ráno. Planeta Jupiter se začíná objevovat v druhé polovině noci po druhé hodině. Planeta Uran je vidět téměž celou noc a Neptun je vidět také téměř celou noc, kromě rána už jenom v dalekohledu. Je vidět kometa Jacques již večer, prochází do souhvězdí Orla. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v letním čase (SELČ).  (SELČ - středoevropský letní čas; SELČ = SEČ + 1 hod; SEČ - středoevropský čas)

     Měsíc: Měsíc je ve středu 24. 9. 2014 v novu v 8h 15m SELČ. Měsíc nebude svým vitem rušit pozorování labých objektů. 27. - 29. 9. bude po západu slunce nad jihozápadním obzorem zajímavé seskupení Měsíce s planetami Saturn a Mars a hvězdou Antares v souhvězdí Býka. 28. 9. bude Měsíc v konjunkci se Saturnem.   

     Viditelnost planet: Mars je pozorovatelný za soumraku nízko na jihozápadě. Planeta Saturn je v souhvězdí Vah a zapadá již kolem půl deváté. Venuše je brzy ráno velmi nízko nad severovýchodním obzorem společně s planetou Jupiter, který je v souhvězdí Raka. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 4,0 mag) je pozorovatelná ráno nízko nad východním obzorem za pokročilého svítání v souhvězdí Raka. Vychází kolem šesté ráno (pro Vyškov v 6h 03m SELČ).  Slunce vychází v 6h 45m SELČ. 

     Mars (0,8 mag) je vidět po západu Slunce nízko nad jihozápadním obzorem v souhvězdí Vah.  Mars zapadá kolem deváté (pro Vyškov ve 21h 00m SELČ).  

     Jupiter (- 2,0 mag) se již začíná objevovat v druhé polovině noci v souhvězdí Raka. Vychází po druhé hodině ranní (pro Vyškov ve 2h 15m SELČ) a za svítání je již 25° nad obzorem. Slunce vychází v tuto dobu před sedmou ráno.

     Saturn (0,6 mag) je také pozorovatelný po západu Slunce večer nízko nad jihozápadním obzorem v souhvězdí Vah. Zapadá kolem půl deváté večer (pro Vyškov ve 20h 26m SELČ). Je pozorovatelný jeho prstenec. 

     Uran (5,7 mag) je pozorovatelný téměř celou noc v souhvězdí Ryb vychází před sedmou večer (pro Vyškov ve 18h 54m SELČ).

     Neptun (7,8 mag) je také viditelný po celou noc kromě rána v souhvězdí Vodnáře. Zapadá po čtvrté hodině ranní (pro Vyškov ve 4h 14m SELČ). 

Kometa C/2014 E2 (Jacques) v 39. týdnu 2014
      Slunce mělo spíše nižší aktivitu, ale na východním okraji Slunce e opět vynořily aktivní oblasti, takže se dá očekávat zvýšení aktivity.  Dnes Slunce vyšlo kolem půl sedmé ráno (pro Vyškov v 6h 38m SELČ) a zapadne kolem sedmé večer (pro Vyškov v 18h 50m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 6h 45m SELČ a zapadá v 18h 40m SELČ. 

     Kometa C/2014 E2 (Jacques) již je slabší kometou. Stále je však dostupným objektem pro malé dalekohledy. Tento týden pokračuje kometa ve zdánlivém pohybu mezi hvězdami v souhvězdí Orla. Je tedy pozorovatelná již večer (situaci a polohu zachycuje obrázek). Krásný obrázek komety u Ramínka pořídil Rolando Ligustri (Siding Spring).
Kometa C/2014 E2 (Jacques) u Ramínka, foto: Rolando Ligustri (Observatoř Siding Spring, Austrálie)

     Přelety ISS probíhají na ranní obloze.

Datum         Začátek          Směr                          Konec             Směr
23.9.            5h 29m            západoseverozápad 5h 35m             východ
24.9.            4h 42m            severoseverozápad  4h 45m             východ
25.9.            5h 28m            západoseverozápad 5h 33m             východojihovýchod
26.9.            4h 41m            sever                      4h 44m             východ
27.9.            5h 27m            západoseverozápad 5h 32m             východojihovýchod
28.9.            6h 13m            západ                     6h 19m             jihojihovýchod
29.9             5h 26m            západojihozápad      5h 30m             jihojihovýchod



    Přednáška:
Knihovna Karla Dvořáčka pořádá 29. září v 16. 30 v hlavním sále přednášku na téma:
"Zelenomodrý obr - Uran"
Přednáška zapadá do cyklu kosmického výzkumu planet sluneční soustavy. V přednášce bude popsan i historický objev této planety W. Herschelem. (viz přiložený plakátek)





Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek
***