26. 8. 2014

Úkazy na obloze 25. 8. - 31. 8. 2014 (35. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v pětatřicátém týdnu roku 2014. Měsíc je dnes v novu. Aktivita Slunce se zvýšila, ale uvidíme co nadcházející týden přinese. 
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je dnes v novu, úzký srpek bude pozorovatelný po západu Slunce až kolem pátku. Planeta Mars je vidět již jen za soumraku nad jihozápadním obzorem zapadá již kolem desáté. Saturn je již také večer nad jihozápadním obzorem, je pro pozorování na tom o něco lépe, neboť zapadá kolem půl jedenácté. Ráno stoupá nad obzor nejprve Jupiter a po něm i Venuše. Venuše vychází kolem půl páté ráno. Planeta Jupiter se začíná objevovat na ranní obloze před čtvrtou hodinou. Již první polovině noci je vidět planeta Uran a Neptun, ale už jenom v dalekohledu. Je vidět kometa Jacques již před půlnocí, přechází ze souhvězdí Cassiopei do souhvězdí Cephea. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v letním čase (SELČ). (SELČ - středoevropský letní čas; SELČ = SEČ + 1 hod; SEČ - středoevropský čas.)

     Měsíc: Měsíc je dnes v novu v 16h 13m SELČ. Měsíc bude viditelný jako úzky srpek po západu Slunce až kolem pátku. O víkendu bude Měsíc ve společnosti planet Mars a Saturn v souhvězdí Vah nad západním obzorem. 

     Viditelnost planet: Mars je pozorovatelný za soumraku nízko na jihozápadě. Planeta Saturn je v souhvězdí Vah a zapadá kolem půl jedenácté. Venuše je brzy ráno velmi nízko nad severovýchodním obzorem společně s planetou Jupiter.

    Venuše (- 4,0 mag) je pozorovatelná ráno nízko nad severovýchodním obzorem za svítání v souhvězdí Raka. Vychází kolem půl páté ráno (pro Vyškov ve 4h 31m SELČ). Slunce vychází v 6h 00m SELČ.

     Mars (0,6 mag) je vidět po setmění nízko nad obzorem v souhvězdí Vah nad jihozápadem. Mars vychází za světla a  zapadá kolem desáté (pro Vyškov ve 22h 04m SELČ). Společně s planetou Saturn jsou na obloze již méně než 5 stupňů daleko od sebe. Je již dosti problematické na jeho povrchu pozorovat albedové útvary neboť se již nachází v oblasti u obzoru, kde je neklidný vzduch. Pokud by se nám to přece dařilo, tak musíme mít větší dalekohled, s větším zvětšením však roste v zorném poli i neklid na pozorování. 

     Jupiter (- 2,0 mag) se již začíná objevovat ráno za svítání nad východním obzorem, je vidět nedaleko otevřené hvězdokupy Jesličky M 44 v souhvězdí Raka. Vychází před čtvrtou  ráno (pro Vyškov ve 3h 43m SELČ). Slunce vychází v tuto dobu v šest hodin ráno.

     Saturn (0,6 mag) je také pozorovatelný večer nad jihozápadním obzorem v souhvězdí Vah. Saturn i Mars jsou na obloze vzdáleny méně než pět stupňů od sebe. Zapadá kolem půl jedenácté (pro Vyškov ve 22h 22m SELČ). Je nádherně pozorovatelný jeho prstenec. 

     Uran (5,7 mag) je pozorovatelný v první polovině noci v souhvězdí Ryb vychází kolem deváté večer (pro Vyškov ve 20h 58m SELČ).

     Neptun (7,8 mag) je již viditelný v první polovině noci v souhvězdí Vodnáře. Vychází před osmou večerní (pro Vyškov ve 19h 45m SELČ). 

     Slunce mělo spíše vyšší aktivitu, za což je zodpovědna aktivní oblast, která se natočila na přivrácenou polokouli Slunce. Dnes Slunce vyšlo před šestou ráno (pro Vyškov v 5h 58m SELČ) a zapadne kolem osmé večer (pro Vyškov ve 20h 49m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 6h 05m SELČ a zapadá v 19h 39m SELČ. 

     Kometa C/2014 E2 (Jacques) je vidět již před půlnocí, pohybuje ze souhvězdí Cassiopei do souhvězdí Cephea. Byla objevena 13. března brazilskými astronomy v čele s C. Jacquesem. Nalezli jí na CCD snímcích pořízených pomocí 45 cm dalekohledu, který je umístěný na observatoři SONEAR (Sothern Observatory for Near Earth Asteroids Research) poblíž města Oliveira v Brazílii. Kometa prošla 2. července 2014 periheliem. Nejblíže Zemi bude kometa 29. srpna ve vzdálenosti 0,56 AU. V té době bude kometa ve velmi vysoké deklinaci (přes + 60° ) na severní polokouli a nastanou zde ideální podmínky pro její pozorování. Při pozorování nás tento týden nebude rušit  Měsíc. Její polohu zachycuje obrázek.  

     Přelety ISS tento týden probíhají na denní obloze.

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek 

 ***