14. 7. 2015

Úkazy na obloze 13. 7. - 19. 7. 2015 (29. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v devětadvacátém týdnu roku 2015. Měsíc bude ve čtvrtek 16. července v novu. Aktivita Slunce je nízká.
Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat? 

     Měsíc je ve čtvrtek (16. července) v novu.Tedy Měsíc nebude rušit naše pozorování slabých objektů. Musíme si také uvědomit, že noci v těchto dnech jsou ještě krátké a tudíž k pozorování není moc času, nehledě na to nesmíme zapomenout, že astronomický soumrak nenastává, obloha není úplně temná jako na jaře nebo na podzim. Večer je dobře vidět nad západním obzorem jasná Venuše. Největší planeta Jupiter, je již hodně nízko po setmění nad jihozápadním obzorem a zapadá po deváté. Jsou to již poslední dny, kdy můžeme na večerní obloze vidět Jupiter.  (Slunce zapadá před osmou hodinou večerní). Stále musíme mít na paměti, že časy zde uváděné jsou v středoevropském čase SEČ, aby nás to nezmátlo. Tedy Slunce zapadá až těsně před devátou večer občanského letního času, který používáme. Saturn je již viditelný v první polovině noci.  Merkur je nepozorovatelný. Planeta Uran je vidět po půlnoci noci v souhvězdí Ryb a Neptun je před půlnocí v souhvězdí Vodnáře. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v SEČ. 

     Měsíc: Měsíc bude ve čtvrtek 16. července ve 2h 24m SEČ, v novu. V pátek 17.7. 2015 bude zajímavé seskupení Měsíce, Jupiteru a Venuše nízko nad západním obzorem. 

     Viditelnost planet: po západu Slunce je nad západním obzorem jasná planeta Venuše. Jupiter je pozorovatelný po západu Slunce již dost nízko a v první polovině noci můžeme vidět planetu Saturn (nejvýše nad obzorem je kolem osmé večer). Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

      Venuše (- 4,5 mag) je vidět, jako jasná večernice, velmi dobře po západu Slunce nad západním obzorem. Zapadá kolem po deváté večer (pro Vyškov ve 21h 13m SEČ).   

     Jupiter (- 1,7 mag) se dá pozorovat po západu Slunce již nízko nad jihozápadním obzorem. (Vpravo od Venuše).  Zapadá kolem po deváté (pro Vyškov ve 21h 19m SEČ). Kolem půl deváté je zhruba 15° nad jihovýchodem. Začíná se dostávat velice nízko k obzoru a stává se huře pozorovatelný.  
     Úkazy Jupiterových měsíčků: již bude obtížné sledovat tyto úkazy (viz. graf)

     Saturn (0,3 mag) se začíná na obloze objevovat ve dne v souhvězdí Štíra. Zapadá kolem jedné hodiny ranní (pro Vyškov v 00h 45m SEČ). Kolem osmé večer je asi 20° nad jihem a je krásně vidět nad "klepety" Štíra. Saturn je sice nízko nad obzorem, ale již v dalekohledech s průměrem kolem 10 cm se ukáže krásný prstenec i Cassiniho dělení. V dalekohledu tohoto průměru již by měl být vidět i největší měsíc Titan. Krásně rozevřený prstenec skýtá nevšední podívanou.  

     Uran (5,8 mag) se nachází v souhvězdí Ryb a vychází kolem jedenácté (pro Vyškov vychází v 22h 56m SEČ).

     Neptun (7,9 mag) se nachází v souhvězdí Vodnáře a vychází před desátou (pro Vyškov vychází ve 21h 42m SEČ).

     Slunce bylo na nizké aktivitě. Uvidíme jak to bude vypadat v tomto týdnu. Dnes Slunce vyšlo ve čtyři ráno a zapadne těsně před osmou večer (pro Vyškov v 19h 55m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází ve 4h 02m SEČ a zapadá v 19h 53m SEČ. Den se tedy začíná pomalu zkracovat, pouze o minuty.  

     Sondě New Horizons zbývá k Plutu již jen 1 den cesty. Těsný průlet má být 14. července 2015 (tedy zítra). Přiloženě je připojen snímek z 11.7.2015 Pluta a Charona ze vzdálenosti 4 mil. km od bývalé planety.

     Přelety stanice ISS se odehrávají na denní obloze.

     A jeden snímek z MontePa na závěr. Jedná se o známou planetární mlhovinu Dumbbell M 27, expozice 5 min. přístrojem 80/400 mm.

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, začátek prázdnin, jasnou oblohu  a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek

***