1. 10. 2012

Úkazy ve dnech 1. - 7. 10. 2012 (40. týden)

Vážení kolegové a příznivci astronomie,

      dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze ve čtyřicátém týdnu roku 2012. Případní další zájemci o informace, co se děje na obloze, jsou vítání, pouze pošlete jejich emailové adresy. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.
      Ve všech časových údajích budeme používat středoevropský čas (SEČ). Letní čas (SELČ) skončil poslední neděli v říjnu, tedy 28. října 2012.

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

      Měsíc postupně "couvá" z úplňku, který nastal v neděli 30. září, do fáze poslední čtvrti, jež nastane v pondělí 8. října ráno. Měsíc je vidět téměř celou noc. Také planeta Jupiter je vidět téměř celou noc. Ráno nás nad východním obzorem okouzlí Venuše, která nám ve středu 3. října připraví krásné kosmické divadlo. ISS končí své ranní přelety.

Měsíc:
      Luna bude až v pondělí 8. října ráno ve fázi poslední čtvrti. Vzhledem k tomu, že Měsíc vychází večer, tak nám bude zdobit oblohu téměř celou noc. Nebude tedy vhodné období pro sledování slabých objektů na obloze, zvláště v blízkosti Měsíce. V pátek 5. října se Měsíc na své pouti oblohou setká s planetou Jupiter. Dojde ke konjunkci s Jupiterem, Měsíc bude od planety jen 1,6° jižně. Zároveň 5. října bude Měsíc nejdále od Země (v odzemí) ve vzdálenosti 405 128 km.

Viditelnost planet:
      Planetě Jupiter patří téměř celá noc, Merkur je nepozorovatelný a Venuše je poutavým a nejjasnějším objektem ranní oblohy nad východním obzorem. Planety Uran a Neptun jsou na obloze téměř celou noc kromě rána.

Venuše
     ( jasnost - 4,1 mag) je vidět na ranní obloze, pohybuje se souhvězdím Lva. V tomto týdnu se Venuše dostává do těsné blízkosti nejjasnější hvězdy Regulus ze souhvězdí Lva. K nejtěsnějšímu přiblížení dojde ve středu 3. října nad ránem. Pokud počasí vyjde, a předpověď je na ráno optimistická, tak uvidíme krásné nebeské divadlo. Je to vhodná příležitost nejen pro vizuální pozorování, ale i o fotografické sledování tohoto úkazu. Venuše bude v konjunkci s hvězdou Regulus před východem Slunce, kdy bude Venuše 0,1° jižně od hvězdy. Venuše vychází kolem třetí hodiny ranní.

Jupiter
     (jasnost - 2,5 mag) se stává dominantním pozorovacím objektem téměř celou noc v souhvězdí Býka. Vychází již kolem deváté hodiny večerní. K ránu je velmi vysoko nad jihovýchodním obzorem ů asi 60°. Jsou krásně vidět jeho oblačné pásy, Velká rudá skvrna i jeho čtyři Galileovské měsíce - Io, Europa, Kallisto a Ganymed. Přiložený obrázek schematicky ukazuje pohyb Galileovských měsíců v tomto týdnu.

Uran a Neptun
     jsou planety pozorovatelné už v první polovině noci. Uran (5,7 mag) se nachází v souhvězdí Ryb v těsné blízkosti hvězdy 44 Psc (jasnost také 5,7 mag). Uran vychází kolem šesté hodiny večerní. Uran by mohl být viděn na tmavé obloze jako slabá hvězdička i pouhým okem. Lépe se pro jeho vyhledání hodí triedr. Protože má planeta malý úhlový průměr (pouhých 3,6"), tak ani většími dalekohledy na něm neuvidíme nějaké podrobnosti. Planeta má typické zelenomodré zabarvení a je partné i jeho zploštění. Pokud máme dalekohled o průměru 30 cm a větší, tak můžeme spatřit i nejjasnější dva měsíce - Titánii (14,5 mag) a Oberon (14,7 mag).

Neptun
     (7,8 mag) se nachází v souhvězdí Vodnáře a vychází kolem páté večer. K jeho pozorování již potřebujeme minimálně triedr, kde bude vidět jako malá "hvězdička". I ve větším dalekohledu vypadá jako nepatrný do modra zbarvený kotouček, jehož úhlový průměr je pouze 2,4" .

Slunce
     bude pravděpodobně zajímavým objektem k pozorování, neboť vykazuje vyšší aktivitu. Moc velkých erupcí zatím nebylo, ale obyvatelé žijící ve vyšších zeměpisných šířkách by na obloze mohli vidět i polární záři.

Průlety ISS
     nemůžeme pozorovat pravidelně noc co noc. Viditelné průlety se totiž opakují vždy zhruba po měsíci a trvají několik dní až týdnů. Nejdříve je ISS pozorovatelná několik dní ráno, následuje pár dní, kdy není pozorovatelná, pak i lze vidět několik večerů po sobě a poté opět následuje několik dní, kdy ISS na obloze nespatříme. Tento systém se neustále opakuje. Přelety ISS v tomto týdnu v ranních hodinách končí.

Den            Začátek       Směr                        Konec        Směr

02.10.        06h 14m       jihozápad                  06h 18m     jihovýchod
03.10.        07h 01m       západojihozápad       07h 04m     jih
04.10.        06h 15m       jih                            06h 16m     jihojihovýchod

Pěkný týden při pozorování a jasnou oblohu
Vám přeje Váš Petr Hájek.