5. 1. 2011

Částečné zatmění Slunce 4. 1. 2011

     V úterý 4. ledna 2011 proběhlo částečné zatmění Slunce pozorovatelné i z našeho území. Jedná se o úkaz, kdy bližší kotouček Měsíce při své pouti oblohou přejde přes kotouč vzdálenějšího a většího Slunce.

     Slunce vycházelo v 7 h a 58 minut. Obloha kolem Brna byla více méně zatažená. Zvláště při obzoru byly mraky. Díky tomu došlo k nečekanému, velmi pěknému úkazu - k vytvoření slunečního sloupu (hala). Nejdříve to byl jen narůžovělý výběžek vycházející kolmo od obzoru ze stejně růžového zbarvení oblohy nízko nad obzorem. Postupně sílil, zvýrazňoval se a měnil škálu barev a kontrast. Po pár minutách se pod ním objevil uzoulinký kousek Slunce, který stále narůstal, až byl vidět téměř celý sluneční disk. Byl lehce zploštělý vlivem refrakce. Východ Slunce nad obzor nejdříve podpořil krásný jev světelného sloupu, posléze ho však v několika málo minutách úplně "rozpustil". Sluneční sloup zmizel a zároveň zmizelo také Slunce, protože vešlo do husté oblačnosti.

     Zhruba za hodinu, konkrétně v 8 h a 5,2 minuty došlo k prvnímu "zdánlivému" kontaktu obou nebeských těles. Černý Měsíc postupně začal z pravé (západní) strany překrývat Slunce. Byť celý úkaz trval až do 10 h a 54,8 minuty, přičemž maximální fázi největšího zakrytí měl v 9 h a 26,4 minuty, podařilo se mi pořídit jen pár fotografií. Prakticky po celou dobu byl totiž úkaz zakrytý neproniknutelnou hradbou hustých, šedých mraků a sluneční srpek vykoukl jen přes několik děr v oblačnosti.












1 komentář:

Vesmír a příroda řekl(a)...

Fakt nádherné snímky. Květa Beran