24. 7. 2014

Úkazy na obloze 21. 7. - 27. 7. 2014 (30. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze ve třicátém týdnu roku 2014. Měsíc je před novem, který nastane v sobotu. Aktivita Slunce se snížila, rovněž i počet viditelných skvrn. 
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je v sobotu 26. července v novu. Planeta Mars je vidět již po setmění nad jihozápadním obzorem zapadá kolem půl dvanácté. Saturn je již také večer nad jihozápadním obzorem, zapadá kolem půl jedné v noci. Ráno je jen s obtížemi viditelná Venuše nízko na severovýchodě. Kolem půlnoci je vidět planeta Uran a Neptun, ale už jenom v dalekohledu. Je vidět kometa Jacques. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v letním čase (SELČ). (SELČ - středoevropský letní čas; SELČ = SEČ + 1 hod; SEČ - středoevropský čas)

     Měsíc: Měsíc je v sobotu 26. července v novu, který nastane v 00h 42m SELČ. 28. července bude Měsíc nejdále od Země (apogeum - 406 567 km). 24. července bude Měsíc v blízkosti planety Venuše. Dojde ke konjunkci Měsíce s Venuší (Měsíc bude 5,2° jižně; v ranních červáncích bude nad východním obzorem zajímavé seskupení Měsíce, Venuše a Merkuru, toto seskupení bude pozorovatelné 24. a 25. července ráno).

     Viditelnost planet: Mars je pozorovatelný v první polovině noci na jihozápadě v souhvězdí Panny. Planeta Saturn je v souhvězdí Vah a zapadá po půlnoci. Venuše je brzy ráno velmi nízko nad severovýchodním obzorem. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek. 

     Merkur (0,0 mag) je poblíže planety Venuše ještě nížeji k severovýchodnímu obzoru.

     Venuše (- 4,0 mag) je obtížně pozorovatelná ráno nízko nad severovýchodním obzorem za svítání. Vychází ve tři hodiny ranní (pro Vyškov ve 3h 11m SELČ).  Slunce vychází v 5h 12m SELČ. 

     Mars (0,3 mag) je vidět nejlépe večer v souhvězdí Panny nad jihozápadem. Jeho jasnost je dosti vysoká a průměr kotoučku je pod 10". Mars vychází za světla a  zapadá kolem půl dvanácté (pro Vyškov v 23h 39m SELČ). Upoutá nás svoji načervenalou barvou v blízkosti hvězdy Spiky v souhvězdí Panny. Vzhledem k tomu, že se jeho úhlový průměr zmenšil pod 10", tak k pozorování albedových útvarů na jeho povrchu a polární čepičky bude potřeba již větší dalekohled 15-20 cm v průměru a větší zvětšení 250x a hlavně klidný vzduch. 

     Saturn (0,5 mag) je také pozorovatelný večer nad jihozápadním obzorem v souhvězdí Vah. Zapadá po půlnoci (pro Vyškov v 00h 38m SELČ). Úhlový průměr má kolem 18". 

     Uran (5,9 mag) je pozorovatelný  již po půlnoci v souhvězdí Ryb vychází po jedenácté večer (pro Vyškov ve 23h 17m SELČ). 

     Neptun (7,9 mag) je již viditelný před půlnocí v souhvězdí Vodnáře. Vychází asi dvě hodiny před půlnocí (pro Vyškov ve 22h 04m SELČ). 

     Slunce mělo spíše nižší aktivitu v uplynulém období. Na viditelném povrchu Slunce nejsou téměř žádné skvrny, uvidíme jaký vývoj nám připraví tento týden. Dnes Slunce vyšlo po páté ráno (pro Vyškov v 5h 09m SELČ) a zapadne před devátou večer (pro Vyškov ve 20h 47m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 5h 16m SELČ a zapadá ve 20h 41m SELČ (noc je zase o něco delší). 

     Kometa C/2014 E2 (Jacques) je vidět na ranní obloze v souhvězdí Vozky. Byla objevena 13. března
brazilskými astronomy v čele s C. Jacquesem. Nalezli jí na CCD snímcích pořízených pomocí 45 cm dalekohledu, který je umístěný na observatoři SONEAR (Sothern Observatory for Near Earth Asteroids Research) poblíž města Oliveira v Brazílii. Kometa prošla 2. července 2014 periheliem. Nejblíže Zemi bude kometa 29. srpna ve vzdálenosti 0,56 AU. V té době bude kometa ve velmi vysoké deklinaci (přes + 60° ) na severní polokouli a nastanou zde ideální podmínky pro její pozorování.
     Zatím je vidět za pokročilého svítání nízko nad východním obzorem. Její jasnost je mezi 6. až 7. mag. Podmínky pro pozorování se budou zlepšovat (situaci ukazuje obrázek). Polohy jsou znázorněny na období pro 3 hod SELČ, kdy je kometa asi 10° nad obzorem a Slunce je 13°pod obzorem. 

     Přelety ISS tento týden probíhají na obloze v ranních hodinách. 

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek 


***