3. 3. 2014

Úkazy na obloze 3. 3. - 9. 3. 2014 (10. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v desátém týdnu roku 2014. Měsíc se blíží do první čtvrti kam dorazí koncem týdne v sobotu. Den před tím Měsíc zakryje hvězdu v hvězdokupě Hyády. Tedy bude to týden příznivý pro večerní pozorování Měsíce, hlavně v oblasti světla a tmy (terminátor), kde nejvíce vynikne plasticita jednotlivých útvarů. V mínulém týdnu 27.2. byla na našem území viditelná polární záře, což souvisí se zvýšenou aktivitou Slunce.  
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc se blíží do první čtvrti 8. března. Venuše je jasnou jitřenkou na ranním nebi. Na večerní obloze je vidět Jupiter, který skýtá nádhernou podívanou na oblačné pásy.  Kolem deváté večer vychází Mars. Před půlnocí vychází Saturn. Asi dvě hodiny po západu Slunce můžeme vidět, už jen v dalekohledu, planetu Uran. Aktivita Slunce je zvýšená s množstvím malých skvrn. 

     Měsíc:
Měsíc bude v první čtvrti v sobotu 8. března 13h 27m SEČ. Ze začátku týdne je ještě Měsíc jako tenký srpek na večerní obloze. Zajímavý úkaz nastane v pátek 7. března večer Měsíc při průchodu hvězdokupou Hyády, v souhvězdí Býka v blízkosti jasné hvězdy Aldebaran, zakryje poměrně jasnou hvězdu 68 Tauri (4,3 mag). Hvězda se schovává za neosvětlenou polovinu Měsíce kolem 18h 30m SEČ. Výstup zpoza osvětlené části bude kolem 19h 50m SEČ. (viz obr.)


     Viditelnost planet:
Jupiter je vidět téměř celou noc (zapadá kolem čtvrté hodiny ranní), nejlépe můžeme planetu pozorovat již večer v souhvězdí Blíženců. Kolem deváté vychází načervenalá planeta Mars. Kolem třetí ráno je téměř 30° nad obzorem. Půl hodiny před půlnocí vychází planeta Saturn. Uran je na obloze vidět asi dvě hodiny po západu Slunce v souhvězdí Ryb (zapadá kolem deváté). Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 4,5 mag) je jasnou jitřenkou na ranní obloze nad jihovýchodním obzorem před východem Slunce. Venuše je ve fázi dorůstající do čtvrti, kterou rozlišíme v dalekohledu.  Vychází kolem před půl pátou ráno (pro Vyškov v 4h 20m SEČ) , tedy téměř dvě hodiny před východem Slunce (pro Vyškov vychází v 6h 27m SEČ).

     Mars (- 0,7 mag) se stále zjasňuje a je vidět nejlépe v druhé polovině noci.  Rozumné výšky pro pozorování již dosahuje kolem půlnoci. Kotouček planety má průměr už 12". Vychází kolem deváté večer (pro Vyškov v 21h 17m SEČ). Kolem třetí ráno je asi 30° nad obzorem a upoutá nás svoji načervenalou barvou. Nyní se nachází v souhvězdí Panny, v blízkosti hvězdy Spica. 
Jupiterovy měsíce

     Jupiter (- 2,4 mag) je vidět hned po setmění v souhvězdí Blíženců. Je viditelný téměř celou noc a nabízí krásnou podívanou. Již malý dalekohled při klidném vzduchu ukáže řadu detailů v jeho atmosféře. Kolem osmé večer (pro Vyškov ve 19h 44m SEČ) najdeme Jupiter 60° nad jihem a zapadá kolem čtvrté ráno (pro Vyškov ve 3h 51m SEČ). 
     Velká rudá skvrna prochází středem kotoučku planety 3. března v 20h 30m SEČ, 6. března ve 22h 10m SEČ, 7. března v 18h 00m SEČ, 8. března ve 23h 45m SEČ a 9. března v 19h 40m SEČ.
     Zajímavé úkazy měsíců Jupiteru: 3. března končí v 19h 07m SEČ zatmění měsíce Io; 6. března bude přechod měsíce Europa od 19h 27m SEČ do 22h 08m SEČ; 8. března končí v 18h 41m SEČ zatmění měsíce Europa; 8. března začíná ve 23h 06m SEČ zákryt měsíce Io; 9. března bude přechod měsíce Io od 20h 13m SEČ do 22h 29m SEČ; 9. března bude přechod stínu měsíce Io od 21h 25m SEČ do 23h 41m SEČ a  9. března bude přechod stínu měsíce Gynymed od 19h 07m SEČ do 22h 25m SEČ. Obrázek ukazuje polohu galileovských měsíců. 

     Saturn (0,4 mag) je vidět v druhé polovině noci v souhvězdí Vah. Ráno se dostává až 25° nad jižní obzor, vychází půl hodiny před půlnocí (pro Vyškov ve 23h 39m SEČ).

     Uran (5,7 mag) je vidět krátce večer velice nízko nad západním obzorem v souhvězdí Ryb a zapadá kolem osmé večer (pro Vyškov ve 20h 00m SEČ). Jeho pozice na obloze je výhodná k jeho vyhledání, protože se můžeme "odrazit" od hvězdy delta Psc (4,4 mag).  Jeho kotouček již rozlišíme při stonásobném zvětšení. 

     Slunce je na střední úrovni aktivity. Poznáme to především podle počtu malých skvrn, které se vyskytují na jeho povrchu. 27.2. byla v našich zeměpisných šířkách vidět polární záře. Další vývoj aktivity bude záviset na tom, jaké jiné aktivní oblasti se skvrnami se na Slunci objeví. Dnes Slunce vyšlo kolem půl sedmé ráno (pro Vyškov v 6h 31m SEČ) a zapadne po půl šesté (pro Vyškov v 17h 38m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 6h 21m SEČ a zapadá v 17h 46m SEČ. 

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek 

 ***