2. 9. 2014

Úkazy na obloze 1. 9. - 7. 9. 2014 (36. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,
Kometa C/2014 E2 (Jacques) 10. 8. 2014 ráno - foto: Dalibor Hanžl


     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v šestatřicátém týdnu roku 2014. Měsíc je zítra v první čtvrti. Aktivita Slunce se snížila, neboť aktivní oblasti spíše mízí.  
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je zítra v první čtvrti, tedy Měsíc je vidět na obloze v první polovině noci. Planeta Mars je vidět již jen za soumraku nad jihozápadním obzorem zapadá již před desátou. Saturn je již také večer nad jihozápadním obzorem, je pro pozorování na tom o malinko lépe, neboť zapadá pár minut před desátou. Ráno stoupá nad obzor nejprve Jupiter a po něm i Venuše. Venuše vychází kolem páté ráno. Planeta Jupiter se začíná objevovat na ranní obloze před půl čtvrtou hodinou. Již první polovině noci je vidět planeta Uran a Neptun, ale už jenom v dalekohledu. Je vidět kometa Jacques již večer, v průběhu září prochází souhvězdím Labutě. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v letním čase (SELČ). (SELČ - středoevropský letní čas; SELČ = SEČ + 1 hod; SEČ - středoevropský čas)

     Měsíc: Měsíc je zítra 2. 9. 2014 v první čtvrti ve 13h 12m SELČ. Měsíc bude viditelný na večerní obloze a je to vhodné období pro jeho pozorování, neboť vynikne plasticita jeho povrchu. V pondělí 8. 9. 2014 bude Měsíc nejblíže Zemi.  

     Viditelnost planet: Mars je pozorovatelný za soumraku nízko na jihozápadě. Planeta Saturn je v souhvězdí Vah a zapadá těsně před desátou. Venuše je brzy ráno velmi nízko nad severovýchodním obzorem společně s planetou Jupiter, který je v souhvězdí Raka. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 4,0 mag) je pozorovatelná ráno nízko nad východním obzorem za svítání v souhvězdí Raka. Vychází kolem  páté ráno (pro Vyškov ve 4h 52m SELČ).  Slunce vychází v 6h 11m SELČ. Ráno od 5. do 6. září bude možné ráno pozorovat přiblížení Venuše k hvězdě Regulus v souhvězdí Lva.

     Mars (0,6 mag) je vidět po setmění nízko nad obzorem v souhvězdí Vah nad jihozápadem. Mars vychází za světla a  zapadá před desátou (pro Vyškov ve 21h 47m SELČ). Společně s planetou Saturn jsou na obloze již méně než 5 stupňů daleko od sebe. Je již dosti problematické na jeho povrchu pozorovat albedové útvary neboť se již nachází v oblasti u obzoru, kde je neklidný vzduch. Pokud by se nám to přece dařilo, tak musíme mít větší dalekohled, s větším zvětšením však roste v zorném poli i neklid na pozorování. 

     Jupiter (- 2,0 mag) se již začíná objevovat ráno za svítání nad východním obzorem, je vidět nedaleko otevřené hvězdokupy Jesličky M 44 v souhvězdí Raka. Vychází před půl čtvrtou  ráno (pro Vyškov ve 3h 23m SELČ). Slunce vychází v tuto dobu po šesté ráno.

     Saturn (0,6 mag) je také pozorovatelný večer nad jihozápadním obzorem v souhvězdí Vah. Saturn i Mars jsou na obloze vzdáleny méně než pět stupňů od sebe. Zapadá těsně před desátou večer (pro Vyškov ve 21h 47m SELČ). Je nádherně pozorovatelný jeho prstenec. 

     Uran (5,7 mag) je pozorovatelný celou noc v souhvězdí Ryb vychází kolem půl deváté večer (pro Vyškov ve 20h 30m SELČ).

     Neptun (7,8 mag) je také viditelný po celou noc kromě rána v souhvězdí Vodnáře. Vychází po sedmé večerní (pro Vyškov ve 19h 17m SELČ). 

      Slunce mělo spíše nižší aktivitu, protože zajímavé aktivní oblasti se skvrnami spíše mizí za pozorovatelnou polokouli Slunce. Dnes Slunce vyšlo po šesté ráno (pro Vyškov v 6h 08m SELČ) a zapadne kolem půl osmé večer (pro Vyškov v 19h 35m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 6h 15m SELČ a zapadá v 19h 25m SELČ. 

Kometa 28. 8. 2014 ráno - foto: Dalibor Hanžl
     Kometa C/2014 E2 (Jacques) je vidět již před půlnocí, v průběhu září se pohybuje souhvězdím Labutě. Byla objevena 13. března brazilskými astronomy v čele s C. Jacquesem. Nalezli jí na CCD snímcích pořízených pomocí 45 cm dalekohledu, který je umístěný na observatoři SONEAR (Sothern Observatory for Near Earth Asteroids Research) poblíž města Oliveira v Brazílii. Kometa prošla 2. července 2014 periheliem. Nejblíže Zemi byla kometa 29. srpna ve vzdálenosti 0,56 AU. V té době byla kometa ve velmi vysoké deklinaci (přes + 60° ) na severní polokouli. Nastaly ideální podmínky pro její pozorování. 

     Přelety ISS tento týden probíhají na denní obloze.



Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek 

 ***